Plaćaju 200.000 evra za ar placa u centru

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćaju 200.000 evra za ar placa u centru

KRAGUJEVAC - Stanovi i placevi u Kragujevcu drastično su poskupeli u odnosu na prošlu godinu, a poznavaoci tržišta nekretnina drastičan skok cena tek očekuju kada veliki investitori, poput „Fijata", „Plaze", porodice Đoković i Vlada Divca počnu da ulažu novac. Ar placa u strogom centru dostigao je čak 200.000 evra, a stanovi se prodaju za 1.400 evra po kvadratu.

Samo prošle godine u Kragujevcu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1.350 stanova prodato unapred, dok još nisu ni sazidani. Ulaganja koja su već započeli investitori, u stambenoj i poslovnoj izgradnji, prema sklopljenim ugovorima, veća su od 300 miliona evra.

Kragujevčani koji imaju nekretnine u naseljima Centralna radionica, Radnička kolonija i u okolini jezera Bubanj, već mogu da naprave dobar posao - tražnja za stanovima je porasla, a mesta za nove zgrade nema.

U lokalnoj vlasti nagli rast cena objašnjavaju time da je Evropska unija proglasila Kragujevac za grad koji je u Srbiji najpovoljniji za investicije. Prvi je dobru klimu i poziciju prepoznao Novak Đoković. Njegova porodična firma izlicitirala je zemljište kod Velikog parka u naselju Vašarište, na kome će krajem ove godine početi da se gradi Teniski centar i akademija sa hotelima.

Izraelska kompanija „Plaza" gradi tržno-poslovni centar od 80.000 kvadrata.

Prvi komšija Izraelaca biće proslavljeni košarkaš Vlade Divac. U naselju Stara radnička kolonija, u kojoj se uklanjaju i poslednje drvene barake, napravljene u prošlom veku kao ratna odšteta, Divac je izlicitirao hektar i svaki ar platio 36.000 evra. U tom naselju pre tri godine ar je koštao svega 9.000 evra. Divac će graditi ekskluzivne stanove, a ko će ih kupiti, za sada može samo da se nagađa. U agencijama za promet nekretnina kažu da je kvadrat stana u drvenim barakama duplo poskupeo, i dostigao cenu novih. Razlog za to je što će vlasnici zbog rušenja baraka dobiti stanove iste površine u novogradnji.

- Očekuje se dalji rast cena parcela na kojima zainteresovani investitori hoće da grade, a time i vrednost kvadrata stambenog prostora. To je jednostavno tržišna realnost i zakon ponude i potražnje - kaže Nebojša Vasiljević, član gradnog veća zadužen za investicije u lokalnoj upravi.

Prvi put posle više od pola veka, cena zemljišta s desne strane Lepenice, na Pivari, na kojoj je nekadašnji gigant „Zastava", doživela je nagli skok. Sa te strane reke i Emir Kusturica gradi sedam bioskopskih dvorana, koncertnu dvoranu, likovnu galeriju.

Kod Dvomostovlja cena ara je oko 120.000 evra, jer investitori računaju da će tako biti bliži fabrici, koja će krajem ovog meseca potpisati ugovor sa „Fijatom" i koja vrvi od Italijana. U agencijama za nekretnine kažu da se očekuje doseljavanje velikog broja poslovnih ljudi iz inostranstva, te da će i zbog toga cene skočiti.

Cene stanova

Naselje

cena kvadrata 2005.

cena kvadrata 2008.

„Centar"

800

1.400

„Bubanj"

700-800

1.000

„Vašarište"

700

1.200

*sve cene su u evrima

Cene zemljišta

NajtraŽenije lokacije

cena ara 2005.

cena ara 2008.

„Stara radnička kolonija"

9.000

40.000

Jezero „Bubanj"

10.000

55.000

„Dvomostovlje"

-

100.000

„Centralna radionica"

10.000

55.000

*sve cene su u evrima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.