Otpremnine u Fijatu 28. jula

Izvor: RTS, 12.Jul.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpremnine u "Fijatu" 28. jula

Oko 2.500 zaposlenih, od ukupno 3.300, ostalo je u kompaniji "Fijat Krajsler automobili Srbija" posle dobrovoljnog odlaska radnika, saznaje RTS.
Kod kooperanata od oko 1.500 radnika, za dobrovoljni odlazak izjasnilo se oko 600 ljudi, potvrdio je za RTS predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Zoran Marković.

"Nigde nije lako kad se otpušta takav broj radnika, ali mislim da smo zadržali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << auto-industriju u Kragujevcu sa nekom perspektivom za naredni period", kaže Marković.
Kompanija sada radi u dve smene i dnevno se proizvede oko 400 vozila.
Od početka proizvodnje "fijata 500L" radile su tri smene, a sa trake je dnevno silazilo 640 automobila.
Radnici koji su se izjasnili za odlazak u okviru socijalnog programa, 28. jula će dobiti otpremnine.
Osim zakonske otpremnine i naknada za nezaposlenost i neiskorišćeni odmor, svaki radnik dobija još 3.000 evra, tako da i oni koji su proveli samo tri godine u "Fijatu", a njih je najviše, dobijaju 4.800 evra otpremnine. 
Direktorka "Fijata" Silvija Verneti je ranije, u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakla da je program dobrovoljnog odlaska radnika iz "Fijata" uspeo u potpunosti.
Ugovor sa "Fijatom", koji je potpisan pre osam godina, predviđa da mnogi detalji ostanu nepoznati za javnost.
Udeo države u zajedničkoj kompaniji je 33 odsto, Vlada je dala garancije za kredit, subvencije po zaposlenom i poreske olakšice, a "Fijat" je tada najavio da će uložiti najmanje 700 miliona evra i zaposliti gotovo 5.000 radnika.
Iz Vlade najavljuju da će i dalje pružati punu podršku dugoročnom partnerstvu sa "Fijatom" jer je to najbolje za zaposlene, lokalnu zajednicu i zajedničku kompaniju "Fijat automobili Srbija". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.