Otpor sindikata planovima Fijata

Izvor: B92, Tanjug, 07.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpor sindikata planovima Fijata

Berlin -- Pokušaj Fijata da formira automobilsku kompaniju sa Krajslerom i evropskom filijalom Dženeral motorsa, Opelom, naišao je na oštar otpor s obe strane Atlantika.

Sindikalci strahuju da će Fijat zatvarati fabrike i otpustiti hiljade radnika ako uspe da formira drugu najveću auto-kuću na svetu, posle japanske Tojote. "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) piše da će Fijat u tom slučaju ukinuti 18 hiljada radnih mesta i zatvoriti ili smanjiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deset fabrika u Evropi.

Italijanski proizvođač već je postigao dogovor o udruživanju sa Krajslerom, a pokušava da otkupi i evropsku filijalu GM, Opel, iako se tome protive američki kreditori Krajslera.

Direktor Fijata Serđio Markione je objasnio da ne želi da zatvori nijednu fabriku u Nemačkoj, ali da Opel u svom sadašnjem obimu nikada neće moći da ostvari zaradu, tako da neka radna mesta moraju biti eliminisana. Pojedini analitičari tvrde da će najteže biti pogođene fabrike GM-a u Britaniji Voksal, zatim jedna Opelova fabrika u Belgiji i pogoni u Italiji.

Sindikati u Italiji takođe su nezadovoljni. Grupacija Fijat je dugo najveći poslodavac u privatnom sektoru zemlje i na njenom platnom spisku se nalazi više od 82 hiljade radnika, uključujući 30 hiljada u pet fabrika za izradu automobila.

Nakon Krajslera, Markijone želi da preuzme i evropske poslove GM-a, kako bi stvorio novu gigantsku kompaniju koja bi mogla da proizvodi između šest i sedam miliona vozila godinšnje. Nezvanično, Fijat pokušava da preuzme i poslove GM-a u Latinskoj Americi, gde je ta kompanija prodala 1,2 miliona vozila minule godine.
Pogledaj vesti o: Toyota,   Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.