Novi početak Fijata“ i Zastave“

Izvor: Glas javnosti, 28.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi početak "Fijata“ i "Zastave“

RIM - Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini ocenio je juče da ugovor o strateškoj saradnji između „Fijata“ i Vlade Srbije predstavlja snažan signal poverenja prema Srbiji, koja treba da zauzme „jedno od vodećih mesta u regionu, ali i u širem evropskom kontekstu“.

- Potpisivanje ugovora između „Fijata“ i Vlade Srbije je događaj od velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << značaja. To je ključni trenutak dugog puta, čiji se početak nalazi još u pedesetim godinama prošlog veka, kada je započeta prva saradnja „Fijata“ i „Zastave“ - rekao je Fratini agenciji Tanjug pred posetu Beogradu, gde će, sutra, prisustvovati potpisivanju ugovora.

Šef italijanske diplomatije je podsetio na činjenicu da je 2005. godine rešen spor između „Zastave“ i „Fijata“, što je otvorilo prostor za početak nove privredne saradnje: „U ponedeljak ćemo proslaviti građenje i stvaranje strateškog partnerstva, koje stavlja Srbiju u centar proizvodnje industrijske mreže Fijata“, primetio je Fratini.

- Reč je o snažnom signalu poverenja italijanske industrije prema zemlji koja doživljava duboke promene da bi zauzela mesto, u prvom planu, koje joj pripada u balkanskom regionu, ali i u širem evropskom kontekstu - ocenio je italijanski ministar.

Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora će ojačati ekonomsku saradnju između Italije i Srbije, a istovremeno će doprineti ubrzavanju evropskih integracija Srbije. „Sigurno je da će velika automobilska investicija „Fijata“ proizvesti domino efekat na firme koje rade u automobilskom sektoru, ali i na kooperante“, rekao je Fratini i dodao da, u tom kontekstu, nije slučajno što će istovremeno biti potpisan i memorandum o saradnji sa „Ivekom“.

- Reč je o velikim investicijama, najvećim u Srbiji u poslednjih deset godina. Italijanska vlada vrlo pomno prati razvoj događaja i podržaće ekonomsku saradnju između dve zemlje s ciljem da se iskoriste velike mogućnosti Srbije - istakao je on i dodao da su odnosi EU i Srbije, „u suštini, odlični“.

- U Briselu su svesni činjenice da je Beograd napravio veliki progres - kazao je Fratini i istakao da saradnja sa haškim Tribunalom „na neki način mora da bude prevaziđena“. Ministar je potvrdio spremnost Rima da se aktivira Privremeni trgovinski sporazum EU i Srbije i podrži SSP.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.