Niška “Pčelica” za šest meseci kupila tri “fijata” za skoro 100.000 evra

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jun.2023, 11:24

Niška “Pčelica” za šest meseci kupila tri “fijata” za skoro 100.000 evra

Javna predškolska ustanova Pčelica u Nišu najpre je u novembru prošle godine kupila jedno, a zatim u maju ove godine još dva teretna vozila - sva tri marke “fijat”, od niškog Auto Mig-a, ukupne vrednosti od oko 98.000 evra. Dok iz Pčelice poručuju da su pravo učešća u nabavkama imali svi koji ispunjavaju uslove, iz pojedinih magazina specijalizovanih za motorna vozila kažu da specifikacije zahtevane nabavkom upućuju baš na Fijatove kataloge. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

3.498.000 dinara sa PDV-om, odnosno oko 30.000 evra, platili su iz Pčelice Fijatovo teretno vozilo u novembru 2022, koje su kupili od Auto Mig-a, ovlašćenog distributera.

Samo tri meseca kasnije, u februaru ove godine, raspisali su tender za još dva dostavna vozila i početkom juna odlučili da opet od iste kompanije kupe dva “fijata” za ukupno 7.995.000 dinara sa PDV-om, odnosno oko 68.000 evra. Tehničke specifikacije za sva tri vozila su u dokumentaciji na kraju teksta.

Iz Pčelice kažu da su nabavke sprovedene na osnovu potrebe koju su iskazali rukovodioci Sektora “Mladost” i da nadležni iz tog sektora potpisuju specifikacije. U tom sektoru je i sama direktorka Svetlana Mitić i još desetoro članova.

Pravo učešća u postupku javne nabavke imaju sva pravna lica koja ispunjavaju zakonom propisane uslove - kažu iz te ustanove.

Međutim, Zvezdan Božinović sa portala Auto republika, nakon uvida u zahtevane tehničke specifikacije, zaključuje da je reč o vozilu iz Fijatovog kataloga. Na iste kataloge upućuje i Aleksandar Bursać iz Auto magazina.

Na našem tržištu nema mnogo proizvođača koji su zastupljeni u oblasti dostavnih vozila. Među njima su Fiat, Citroen i Peugeot. S obzirom na to da sve tri marke međusobno sarađuju, dele zajedničke komponente. Zapravo, kod sve tri marke su gotovo identična vozila, a razlikuju se samo oznake brenda - objašnjava Bursać.

Iz ustanove kažu da su im vozila dotrajala; ilustracija; foto: "Pčelica"Kao pojašnjenje o tome zašto je potrebna obnova voznog parka u Izjavi Sektora “Mladost”, koju su iz Pčelice poslali Južnim vestima, navedeno je da su im vozila stara i dotrajala, da se često kvare i popravljaju, da je zato neretko bilo otežano dostavljanje obroka i da su uslovi za registraciju stroži. Jedan od razloga je, kako navode, povećanje broja vrtića u gradu.

Iz Pčelice su dostavili i jednu službenu belešku iz 2021. godine, kao i dokument iz jula te godine, gde je spisak vozila koja imaju.

Na toj listi su bila tri “fijata”, dve “zastave”, “ford” i “citroen”, kao i pet vozila koja treba da se popravljaju u servisu - četiri “zastave” i “jugo”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.