Na „fijatu 500L“ samo motor i menjač iz uvoza

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na „fijatu 500L“ samo motor i menjač iz uvoza

Motor i menjač biće jedini delovi iz uvoza za novi model “fijat 500L” koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Svi ostali delovi biće izrađivani u pogonima kooperanata “Fijata” otvorenim u Srbiji.

U nekadašnjoj kasarni Grošnica, koja kao i fabrika „Fijat automobili Srbija" ima status slobodne carinske zone, četiri kompanije koje su među glavnim „Fijatovim" dobavljačima završile su svoje proizvodne hale.

- U četiri hale je instalirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i oprema i sve je gotovo za početak proizvodnje. Na matičnu lokaciju fabrike automobila došle su još tri velike firme koje prave delove za prvu ugradnju, a dolazak su najavile još tri. Prema ugovoru koji je „Fijat" potpisao sa državom, 80 odsto delova za novi model automobila treba da se pravi u Srbiji - kaže Nebojša Zdravković, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

Firma "Gomma line” iz Kragujevca jedna je od onih koje prave delove za ugradnju u novi model. Posle testiranja koja su trajala više od 18 meseci, ova firma je već isporučila 10.000 delova.

- Mi pravimo deo koji se ugrađuje u vrata svih „Fijatovih" vozila. Naše proizvode za „Fijat" plasiramo preko SIGIP-a. Sve što uradimo mora da bude ekstra kvaliteta jer u suprotnom sledi raskid ugovora - kaže Nenad Cvetković, direktor firme "Gomma line”.

Poslovna politika „Fijata" je da svi proizvođači vitalnih delova budu u krugu od par kilometara.

- U krugu „Fijata" su locirane dve fabrike grupacije Manjeti i Džonson kontrols. U industrijskoj zoni Grošnica su Sigip, Džonson kontrols, HTL i Promo magneto - izjavio je Nebojša Ćirić, ministar ekonomije.

Besplatno zemljište

Grad Kragujevac i „Zastava vozila" investitorima spremnim da ulažu u Korman polju ponudiće besplatno zemljište sa kompletno uređenom infrastrukturom pod uslovom da zaposle nekadašnjih 150 "Zastavinih” inženjera, koji su dolaskom "Fijata” proglašeni tehnološkim viškom.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Fiatu 500L samo motor i menjač iz uvoza

Izvor: AutoBlog, 19.Apr.2012, 03:21

Motor i menjač biće jedini delovi iz uvoza za novi model "fijat 500L" koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Svi ostali delovi biće izrađivani u pogonima kooperanata "Fijata" otvorenim u Srbiji. U nekadašnjoj kasarni Grošnica, koja kao i fabrika "Fijat automobili Srbija" ima status slobodne...

Nastavak na AutoBlog...

Fiat 500L skoro ceo domaci

Izvor: Radio Centar 987, 19.Apr.2012

Motor i menjac bice jedini delovi iz uvoza za novi model fijat 500Landrdquo; koji ce se proizvoditi u Kragujevcu. Svi ostali delovi bice izradjivani u pogonima kooperanata Fijataandrdquo; otvorenim u ..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.