Krupniji igrači u trci za RTB „Bor“

Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krupniji igrači u trci za RTB „Bor“

Za određeni broj velikih društvenih preduzeća za koje nije uspela privatizacija putem tendera dva ili više puta, priprema se novi model privatizacije koji podrazumeva specifičan vid povezivanja države sa strateškim partnerom. Nešto slično urađeno je u slučaju „Fijata" i „Zastave", a takav metod prodaje kapitala primeniće se verovatno kod Rudarsko-topioničarskog basena „Bor", preduzeća „14. oktobar" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Kruševca i „Prve petoletke" iz Trstenika, kao i „Zorke Šabac".

Po rečima Nebojše Ćirića, pomoćnika ministra ekonomije i regionalnog razvoja, nakon dva neuspešna tendera, trenutno se radi na drugačijem modelu za privatizaciju RTB-a „Bor".

- To ne bi bila klasična privatizacija, već povezivanje za strateškim partnerom, tako što bi omogućili da RTB „Bor" prvo postane državna kompanija, konverzijom potraživanja u državni kapital. Budući strateški partner koga bi izabrali na tenderu, preuzeo bi komercijalne obaveze prema poveriocima. Nakon toga bio bi napravljen detaljan investicioni plan u vrednosti između 200 i 300 miliona dolara, a na osnovu kojeg bi bili izrađeni nova topionica, rafinacija i podignut nivo proizvodnje - ističe Ćirić.

Budući manjinski partner, suštinski kroz dokapitalizaciju vremenom bi postao većinski partner RTB-a „Bor". Od početka, objašnjava naš sagovornik, on bi imao puno pravo upravljanja, kroz neka određena znanja i tehnologije koje poseduje, ali bi država ostala sa određenim procentom vlasništva.

Primena novog modela omogućila bi mnogo većim igračima, odnosno velikim svetskim firmama koje nisu bile prisutne na prva dva tendera, da učestvuju u ovom drugačijem procesu prodaje kapitala.

- Država ne očekuje da dobije veliki novac, odnosno da zaradi na početku, već da se omogući da se RTB pronađe pravi strateški partner, koji bi bio velika svetska rudarsko-metalurške kompanija, i da onda kako vreme prolazi, kako taj strateški partner investira, da podiže procenat vlasništva u firmi. Ono što je najbitnije je da se zadrže radna mesta, poveća obim proizvodnje i sanira ekološku štetu. Čim se pripremi novi model i predstavi javnosti, počeće se sa pozivanjem velikih firmi na razgovor - kaže pomoćnik ministra Nebojša Ćirić.

Natavak razgovora za privatizaciju IMT-a

Sastanak s predstavnicima drugorangiranog ponuđača za kupovinu Industrije mašina i traktora je dogovoren i trebalo bi da bude održan iduće nedelje. Drugorangirani konzorcijum čine firme „Neverfild limitid" sa Britanskih Devičanskih Ostrva i „Pol-Mot varfarma" iz Poljske. Ovaj konzorcijum, ponudio je 109,3 miliona evra za kapital IMT-a, dok za investicije 13 miliona evra.

Tužba ne ugrožava poslovanje

Proces proizvodnje, ali i privatizacije RTB-a „Bor" nisu ugroženi, iako je grčka kompanija „Mitilineos" podnela Tgovinskom sudu u Zaječaru predlog za uvođenje privremenih mera zbog duga od 65 miliona dolara.

- Poslovanje RTB-a „Bor" ne može da bude ugroženo jer je to kompanija u restrukturiranju. To po izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji sprečava bilo koje pravno lice domaće ili strano, da blokira račune RTB-a „Bor" i da tako onemogućava privatizaciju. „Mitilineos" je samo jedan od komercijalnih poverilaca RTB-a „Bor", koji na kraju procesa privatizacije i treba da bude namiren iz kupoprodajne cene - ističe Ćirić.
Pogledaj vesti o: Bor,   Trstenik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.