Kako sprečiti vožnju u kontrasmeru na auto-putu

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 10:29

Kako sprečiti vožnju u kontrasmeru na auto-putu

Posle tragedije koja se u nedelju dogodila na auto-putu "Miloš Veliki", stručnjaci iz Saobraćajne policije izneli su nekoliko rešenja kojima bi se sprečila vožnja u kontrasmeru.

Nesreća u kojoj je Dejan J. (51) poginuo, dogodila se pre dva dana na auto-putu "Miloš Veliki" kod petlje Jakovo, u smeru ka Beogradu, kada je ovaj vozač krećući se Fiat Puntom u suprotnom smeru zakucao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hyundai i odmah potom zapalio. Tom prilikom povređeni su njegov suvozač i žena koja je vozila drugi automobil.

Još uvek se istražuje kako je došlo do nesreće, da li je u pitanju izazov sa TikToka, svojevrsni "srpski rulet" ili je jednostavno vozač greškom ušao u suprotni smer, piše Blic.

Sagovornici Blica odgovaraju da svakako ne treba učiniti ono što je, s namerom ili neznanjem, učinio poginuli vozač Punta, da uđe i nastavi vožnju najbržom trakom.

"Vozač koji se nađe u suprotnom smeru odmah treba da uključi sva četiri žmigavca i da pokuša da na najbezbedniji način pređe u zaustavnu traku. Međutim, sem njegovog postupanja, veoma je bitno da i vozači koji nailaze ka njemu takođe uključe sva četiri žmigavaca i tako upozore one koji se kreću iza njih da se na putu dešava nešto neuobičajeno i da započnu kočenje. Kada na toj deonici svi uspore, moguće je da vozač koji je vozio u suprotnom smeru i sad je u zaustavnoj traci, napravi polukružno okretanje i nađe se u pravom smeru", kaže Damir Okanović.

Stručnjaci imaju dva predloga koja bi doprinela da se vožnja u suprotnom smeru na auto-putu ne završi svaki put nesrećom i to najčešće onom sa tragičnim ishodom.

"Na sva mesta gde se račva petlja i gde je moguće završiti u suprotnom smeru, potrebno je staviti velike znakove sa natpisom 'STOP – Pogrešan smer', kakvi postoje na auto-putevima u regionu. Sledeće je što hitnije uspostavljanje sistema detekcije vozila koja se kreću u pogrešnom smeru, uz pomoć kojeg će se onda vozačima na LED portalima ispisivati da ne koriste određenu traku, jer se u njoj nalazi neko ko im ide u susret. Isto obaveštenje može se emitovati preko radio signala za vozila koja poseduju TA sistem, a većina ih danas ima", kažu iz Saobraćajne policije

Zbog loše signalizacije, "Miloš Veliki" je žrtve odneo i pre nego što je otvoren. Naime, 2017. su na delu tada neotvorenog auto-puta između Lajkovca i Uba poginule dve osobe iz Mercedesa nemačkih registarskih tablica koji se zakucao u betonsku barijeru na kraju do tada izgrađene deonice.

Preživeli vozač krećući se iz Lajkovca za Beograd pratio je putokaz, koji ga je naveo na neotvorenu deonicu auto-puta, nemajući pojma da on još uvek nije u funkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"JOŠ UVEK MI NIJE JAVLJENO DA JE POGINUO" Oglasila se ćerka Dejana koji je vozio "fijat" smrti: "Žao mi je što se to desilo, kao i te nedužne žene"

Izvor: Blic, 05.Sep.2023

Dejan J. (51) bio je za volanom "fijata" koji je u nedelju vozio u suprotnom smeru na auto putu "Miloš Veliki", kada se sudario sa "hjundaijem" i zapalio. Njegova ćerka Tara oglasila se za "Blic" o teškoj nesreći u kojoj je stradao njen otac.

Nastavak na Blic...

Istraga će pokazati kako je vozač "punta" završio u kontra smeru: "Pitam se šta bi se dogodilo da nije došlo do nesreće?"

Izvor: Blic, 05.Sep.2023

Istraga treba da pokaže da li je poginuli vozač “fijat punta” u suprotnu traku na auto-putu ušao greškom ili namerno, ali ako se to već nekome dogodi, najmanje izglede da se izbegne nesreća imaju oni koji učine isto što je učinio i nastradali – da vožnju nastave najbržom trakom!

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.