Izvršni direktor Fijata u poseti Detroitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršni direktor "Fijata" u poseti Detroitu

DETROIT - Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione nalazi se u Detroitu, radi privatnog susreta s rukovodiocima "Krajslera", sa kojim je italijanska kompanija juče postigla dogovor o udruživanju, javili su danas američki mediji.

Posle vesti da je dogovor postignut, akcije "Fijata" su danas ojačale 8,4 odsto.

Iz kompanije je saopšteno da povodom Markioneovog boravka u Detroitu neće biti nikakvog obraćanja medijima, ali je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kompanije napomenula da bi se on, po povratku iz centra američke autoindustrije, mogao zadržati na razgovorima u Vašingtonu. S kim će razgovarati nije precizirano.

Poseta "Fijatovog" čelnika Sjedinjenim Državama usledila je pošto se juče američki predsednik Barak Obama založio za to da "Krajsler" nađe partnera za integraciju u sledećih 30 dana, kako bi se spasao propasti.

Usledio je dogovor o saradnji italijanske i američke firme.

"Želeo bih da se javno zahvalim predsedniku Obami u ime cele uprave 'Fijata' na lepim rečima za naš rad u poslednjih pet godina i za njegovo ohrabrenje da se okončaju dogovori o zdravoj alijansi 'Krajslera' i 'Fijata'", navedeno je u saopstenju Markionea povodom jučerašnjeg dogovora, u kojem se jučerašnja izjava predsednika Obame o 'Fijatu' ocenjuje kao "značajno priznanje za sve one koji su poslednjih godina vredno radili i zalagali se da povrate snagu i kredibilitet naše grupacije u očima sveta".

U saopštenju se navodi da će sporazum "Fijata" i "Krajslera", za koji se očekuje da bude potpisan u narednih nekoliko nedelja, "pružiti izvanredne mogućnosti" dvema firmama.

"Pristupom velikoj prodajnoj mreži, kao što je 'Krajslerova', dobićemo mogućnost da uđemo na tržište SAD sa našim automobilima za koje se nadamo da će biti cenjeni zbog njihove inovativnosti, stila i napredne tehnologije. Uprkos teškom periodu kroz koji trenutno prolazi, američko tržište i dalje pruža najveće mogućnosti", zaključeno je u saopštenju.

"Krajsler" je juče, kako je izjavio izvršni direktor Bob Nardeli, postigao dogovor o globalnom savezu s "Fijatom", koji ima podršku američkog ministarstva finansija i koji je jedan od uslova da kompanija dobije pomoć države kako bi opstala.

Radna grupa, koju je administracija predsednika Baraka Obame osnovala da proceni stanje u američkoj auto-industriji, ophrvanoj teškom krizom, ocenila je da "Krajsler", vlasništvo privatnog investicionog fonda "Serberus", nije u stanju da opstane samostalno i dala mu je 30 dana da okonča udruživanje sa "Fijatom", ili da ostane bez vladine pomoći.

Ukoliko "Krajsler" uspe da ostvari dogovor sa "Fijatom" i aranžmane sa kreditorima i sindikatima kojima će uspeti da smanji troškove, ministarstvo finansija će razmotriti mogućnost da u njega investira dodatnih šet milijardi dolara, navela je radna grupa.

"Fijat" je ranije saopštio da je spreman da za 35 odsto udela u akcijama "Krajslera" američkoj kompaniji obezbedi novu tehnologiju za izradu manjih i štedljivih vozila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.