INPRO spasao čast „Zastave”

Izvor: Politika, 28.Mar.2009, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INPRO spasao čast „Zastave”

Iako bi uskoro mogla da ostane bez hala, zaštitna radionica „Zastava INPRO”, u kojoj osobe sa invaliditetom čine više od polovinu zaposlenih, učestvovaće na Sajmu automobila u Beogradu

Kragujevac – Nemar, ili gužva oko „Fijata" i pokretanja montaže „punta", tek – kragujevačka fabrika automobila ove godine ne učestvuje na Sajmu automobila u Beogradu. Osim „Kamiona", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedini predstavnik „Zastave" na nacionalnoj smotri vozila biće „Zastava INPRO", zaštitna radionica za proizvodnju svih vrsta prikolica. Čak 50 od 90 zaposlenih u toj firmi su invalidi različitih grupa, a prema rečima direktora Branka Veljovića, svi oni su pravi majstori svog zanata.

– Pokazalo se da su u najmanju ruku jednaki sa ostalim radnicima, a ne bi bilo preterano reći i da su i bolji i vredniji – kaže za naš list Veljović.

Nažalost, „Zastavi INPRO" (obrnuta skraćenica od produktivni invalidi) preti izmeštanje iz hala u kojima se sada odvija proizvodnja. Prostor u kome su smešteni pripao je „Fijatu" na osnovu ugovora koji je ova kompanija potpisala sa državom, a predstavnici naše strane, iako često govore kako nijedan invalid ne sme ostati bez posla, do sada nisu adekvatno reagovali.

– Ne samo da smo se obraćali nadležnima u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj i Agenciji za privatizaciju, već smo sačinili elaborat kako rešiti problem prostora. „Fijat" jeste preči, tu nema spora, ali ni mi nismo za odbacivanje. Godišnje na francusko tržište plasiramo proizvode vredne dva miliona evra, a ima izgleda da ćemo sklopiti i nove izvozne ugovore – najavljuje Veljović.

Izmeštanje iz hala u koje treba da se useli „Fijat" moglo bi da ugrozi ostvarenje pomenutih izvoznih poslova, a radnike i invalide da ostavi bez radnog prostora. Veljović kaže da je ovaj problem lako rešiv, budući da država u fabričkom krugu „Zastave" raspolože prostorom i halama koje se odavno ne koriste, a koje po kvadraturi u potpunosti zadovoljavaju potrebe „Zastave INPRO".

– Sve smo im poslali, i ucrtanu lokaciju i kvadraturu hale, što znači da nadležni samo treba da stave svoj potpis. Mislim da to i nije toliko teško – veli Veljović.

„Zastava INPRO" je predala i svu dokumentaciju za podržavljenje firme, koja po novom zakonu, s obzirom na to da je reč o zaštitnoj radionici, treba da pređe u svojinu Republike Srbije.

---------------------------------------------------

Jedinstvena prikolica za prevoz eksploziva

Poslovodstvo „Zastave INPRO" preduzelo je niz aktivnosti kako bi se firma što bolje predstavila na Sajmu automobila. Osim standardnog programa, na ovoj smotri biće prikazani i novi proizvodi, a laka prikolica „tera 750M", nosivosti 750 kilograma, trebalo bi da bude pravi hit, s obzirom na izuzetno nisku cenu od svega 30.000 dinara. „Zastava INPRO" na sajmu izlaže i jedinstvenu prikolicu za prevoz eksploziva, koja je konstruisana za potrebe MUP-a, kao i prikolice za transport dugačkih sportskih čamaca.

Brane Kartalović

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.