Gubitaši Fijata dele otkaze?

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitaši Fijata dele otkaze?

Milano/Rim/London -- Radikalni italijanski sindikat metalurških radnika FIOM pozvao je radnike Fijata na štrajk, zbog pretnje poništenja ugovora o radu.

Poziv na štrajk upućen je u znak protesta zbog odluke tog proizvođača automobila da poništi sve ugovore o radu u italijanskim fabrikama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su ostvarile gubitke, kako bi poboljšala produktivnost.

Izvršni direktor Fijata Serđo Markione, koji je takođe na čelu Krajslera, želi da ponovo pregovara o uslovima rada na osnovi fleksibilnih uslova koji su dogovoreni prošle godine u dve domaće fabrike da bi se povećala produktivnost i smanjilo odsustvo radnika s posla.

Kompanija Fijat očekuje da će ukupna prodaja italijanske grupacije sa američkim Krajslerom ove godine dostići 4,2 miliona i da će se povećati na bezmalo šest miliona u 2014, procenio je izvršni direktor Fijata Serđo Markione koji je istovremeneo i šef Krajslera. Markione je postavio visoke ciljeve prodaje uprkos smanjenim isporukama Fijata u Evropi, koje će biti nadoknadjene Krajslerovim najnovijim uspesima u SAD i visokom stopom rasta na tržištu Brazila.

U pismu upućenom sindikatima, navodi se da će ugovori o radu koji su još na snazi u drugim fabrikama postati nevažeći 1. januara 2012.

Taj potez je podelio sindikate i razljutio centraliste-levičare u Italiji, komplikujući zadatak nove vlade koja pokušava da postigne konsenzus da bi sprovela mere štednje s ciljem smanjenja dužničke krize u toj zemlji.

FIOM, najveći sindikat metalurških radnika u Italiji, naveo je da će dvočasovni prekid rada biti održan do 29. novembra, dodajući da je moguće da će organizovati i veći generalni štrajk.

Još dva umerena sindikata rekla su da će pregovarati o novim ugovorima sa Fijatom.

"Ako nova vlada ima nešto da kaže, to treba da učini odmah. Prošlo je vreme za licemerje", izjavio je lider FIOM-a Mauricio Landini.

Potez Fijata bio je očekivan nakon što je u oktobru saopštio da će napustiti udruženje industrijalaca Konfindustriju, tvrdeći da kolektivni uslovi rada koje je to udruženje dogovorilo sa sindikatima smanjuju konkurentnost kompanije na međunarodnom tržištu.

Krajsler glavna uzdanica Fijata

Krajsler, koji se nalazi pod upravom Fijata od 2009. godine kada je u saradnji sa američkom vladom usvojen plan oporavka posrnule kompanije učastvuje sa dve trećine u ukupnom profitu grupacije u trećem tromesečju, poseća agencija Blumberg. Fijat poseduje 53,5 odsto akcija Krajslera.

Markione je i dalje "oprezan" u proceni rasta profita i ponovo preispituje Fijatove evropske poslovne ciljeve za 2012. godinu, ali očekuje "dobru godinu" za americkco tržište automobila.

On je kazao da potpuno udruživanje Fijata i Krajslera nije "na dnevnom redu za 2012."

Markione je optimista da će Italija, treća najveća zemlja evro zone, dolaskom nove tehnokratske vlade koju predvodi bivši komesar Evropske unije Mario Mondi, uspeti da napravi preokret i da reši finansijsku krizu i probleme dugova.

Markione je naglasio da očekuje "dalju konsolidaciju industrije automobila. On je ponovio njegovu staru tezu da će iz trke za razvoj autoindustrije "otpasti marginalni igrači" i da će opstati svega "pet do šest kompanija čiji će uspeh biti zasnovan na podeli konstrukcije automobila na globalnom nivou."

Markione, koji je došao na čelo posrnulog Fijata 2004. godine, želi da podigne italijanskog poznatog proizvođača kola na nivo "globalnog igrača" i da Krajsler ponovo postavi na zdrave noge.

Cilj Fijata i Krajslera jeste oko 100 milijardi evra (144,2 milijarde dolara) ukupnog prihoda u 2014.godini.

To je gotovo duplo više u donosu na očekivani prihod u 2011. od oko 58 milijardi evra, što je poslovni cilj grupacije za ovu godinu.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.