Fijat zainteresovan za Zastavu

Izvor: B92, 22.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat zainteresovan za Zastavu

Beograd -- Italijanski Fijat zainteresovan je za preuzimanje kragujevačke fabrike automobila Zastava, potvrdio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Delegacija Fijata, koja je zainteresovana za preuzimanje kragujevačke Zastave, sutra stiže u Srbiju, najavio je danas Dinkić i obelodanio da je nemački Folksvagen zainteresovan da izgradi novu fabriku automobila u Srbiji. Delegacija italijanskog Fijata stiže u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kragujevac u sredu.

Dinkić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da uskoro treba da bude raspisan tender za privatizaciju kragujevačke fabrike automobila, ali se traži način da i Fijat i Folksvagen istovremeno rade na podizanju kapaciteta za proizvodnju automobila u Srbiji.

"Onaj ko preuzme Zastavu, ne znači da je jedini pobedio. Mi ćemo obezbediti za onoga ko je zainteresovan da pravi automobile u Srbiji besplatno zemljište, da izgradi potpuno novu fabriku, tako da u Kragujevcu, po mojim procena, ima mesta za dve fabrike jer ima kvalifikovane radne snage", objasnio je Dinkić.

On je napomenuo da je od trenutka kada je država najavila da će svakom investitoru koji zaposli najmanje 1.000 ljudi i uloži minimum 200 miliona evra, pokriti 25 odsto troškova, porastao interes za ulaganje u Srbiju.

Dinkić je rekao da je namera i jednog i drugog proizvođača da veliki deo proizvodnje automobila izvozi iz Srbije jer ovde ima nisku stopu poreza na profit, kvalitetnu i jeftinu radnu snagu i najavio da će sledeće godine carinska stopa na uvoz automobila biti upola manje nego sada.

On je podsetio da država svake godine kragujevačkoj Zastavi izdvaja subvencije u iznosu od oko 15 miliona evra, a njenom uspešnom privatizacijom budžet bi bio oslobođen plaćanja te stavke.

Predsednik sindikata kragujevačke fabrike automobila Zoran Mihajlović za B92 kaže da je delegacija Fijata poslednji put u Kragujevcu bila pre godinu dana, kada su se vodili razgovori samo o licenci za Zastavu 10.

Tender za Zastavu ranije je najavljivan za april, ali, prema poslednjim informacijama, on će uslediti tek posle izbora odnosno najkasnije do sredine juna.

Opširnije o ovoj, kao i o drugim ekonomskim temama, možete čitati u sekciji Biz.

"Tender za privatizacionog savetnika 24. aprila"

Tender za izbor privatizacionog savetnika za "Telekom" Srbije biće objavljen u četvrtak, 24 aprila, u londonskom "Fajnenšl tajmsu", najavio je Dinkić.

On je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, izrazio čekivanje da će "Telekom" biti privatizovan najkasnije početkom 2009. godine.

Dinkić: SMR se ne odaziva

Mlađan Dinkić je izjavio da se ruska kompanija SMR još nije odazvala na poziv da pregovara o kupovini Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

"Poziv SMR-u je upućen 14. aprila, a 29. aprila toj kompaniji ističe licitaciona garancija koja je uslov za učešće na tenderu i na pregovorima o sklapanju kupoprodajnog ugovora", kazao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Ministar ekonomije je istakao da će, ukoliko do tog roka SMR ne produži garanciju, tender biti poništen.

Dinkić je objasnio da bi privatizacioni savetnik, sa mandatom od dve godine, trebalo da se izabere najkasnije do jeseni i on bi potom predložio strategiju promene strukture vlasništva u tom javnom preduzeću.

Što se raspisivanja tendera za privatazaciju "Telekoma" tiče, on bi bio raspisan krajem ove ili početkom sledeće godine, rekao je Dinkić.

Govoreći o strukturi vlasništva koje treba da bude privatizovano, Dinkić je rekao da će država u "Telekomu" zadržati većinski paket od 50+1 odsto akcija, 15 odsto biće besplatno podeljeno građanima, zaposlenima u tom sistemu pripašće protivvrednost akcija od najmanje po 200 evra za godinu radnog staža, a preostalih 20 odsto akcija naći će se na berzi, gde će svaki građanin moći da ih otkupi u vrednosti do najviše 5.000 evra.

Akcijama "Telekoma" će, prema njegovim rečima, istovremeno moći da se trguje na Beogradskoj i Londonskoj berzi.

Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić najavila je da će neposredno po raspisivanju tendera u "Fanenšl tajmsu" poziv biti objavljen i u "Službenom glasniku" Srbije, 29. aprila.

Ona je precizirala da bi u uslovima koji će biti navedeni u tenderu privatizacioni savetnik trebalo da bude investiciona banka sa najmanje dve uspešne privatizacije po najmanje 500 miliona evra i to u oblasti telekomunikacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.