Fijat uplaćuje ulog

Izvor: RTS, 29.Dec.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat" uplaćuje ulog

Uplatom 98 miliona evra, italijanski proizvođač automobila "Fijat" i zvanično je preuzeo kragujevačku "Zastavu". Reč je o osnivačkom ulogu u zajedničko preduzeće sa Vladom Srbije, u kojem "Fijat" ima 67, a Srbija 33 odsto kapitala.

Italijanski proizvođač automobila "Fijat" i zvanično je, uplatom 98 miliona evra, preuzeo kragujevačku "Zastavu". Reč je o osnivačkom ulogu u zajedničko preduzeće sa Vladom Srbije, u kojem Fijat ima 67, a Srbija 33 odsto kapitala. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Torinski proizvođač automobila već je uplatio dva miliona evra, a ovim počinje investicija od 700 miliona evra u proizvodnju dva nova modela.

Nakon godinu i dva meseca od potpisivanja ugovora, "Fijat" je uplatio osnivački ulog, a država Srbija je prenela imovinu, opremu i zgradu "Zastave" u zajedničko preduzeće "Fijat" automobili Srbija. Godišnje će se proizvoditi 200.000 automobila.

Uplata je izvršena po osnovu povećanja osnivačkog kapitala za privredno društvo "Fijat automobili Srbija" na račun 3008794320 otvoren kod Unikredit banke.

Ministarstvo je još 23. decembra ispostavilo nalog za uplatu uloga od 98 miliona evra na račun zajedničkog srpsko-italijanskog preduzeća.

U Beogradu je 23. decembra potpisan Aneks ugovora o zajedničkom ulaganju između Republike Srbije i "Fijata", kojim će kragujevačka "Zastava" suštinski postati deo "Fijat grupe".

Ugovor su potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionlanog razvoja Mlađan Dinkić, potpredsednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila i predsednik Upravnog odbora "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis.

Kapacitet 200.000 vozila godišnje

Mlađan Dinkić je naveo da je jedna od novina u Aneksu proizvodnja dva potpuno nova modela automobila koji će biti namenjeni izvozu na evropsko i američko trižište.

Prema njegovim rečima, ugovoreni kapacitet proizvodnje je 200.000 automobila godišnje od čega se, kako je rekao, očekuje oko dve milijarde evra izvoza, a da će Srbiji pripasti jedna trećina tog prihoda.

Ministar Dinkić izjavio je da će 98 miliona evra od italijanskog "Fijata", biti odmah investirana u pripremu za proizvodnju novog tipa automobila.

"Ovo je veliki dan za Srbiju. Ta uplata znači da novac neće da stoji već će odmah biti upotrebljen za nabavku opreme, renoviranje i pripremu za proizvodnju novog modela", rekao je Dinkić.

Ministar je naveo da će dinamika uplata ostalih investicija biti u skladu sa finansiranjem prvog modela automobila čija je proizvodnja planirana u drugoj polovini 2011. godine.

Upitan o preostalim investicijama "Fijata", Dinkić je rekao da preostaje još 600 miliona evra i taj iznos bi trebalo da stiže u tranšama u narednih godinu i po dana.

Vicepremijer je precizirao da bi proizvodnja novog tipa automobila klase B u kragujevačkim pogonima trebalo da počne u drugoj polovini 2011. godine i to vozilo je namenjeno evropskom tržištu.

Proizvodnja drugog modela klase C trebalo bi da počne nekoliko meseci kasnije i namenjen je američkom tržištu, rekao je Dinkić.

Dinkić je napomenuo da će prva investicija biti plasirana u lakirnicu.

Ministar je naveo da će oko 80 odsto komponenti za nove modele biti proizvedeno u srpskim fabrikama, čime će se ostvariti visok nivo, kako je rekao, lokalizacije proizvodnje.

Dinkić je podsetio da je lokalna samouprava na Korman polju obezbedila lokaciju za izgradnju industrijskog parka površine 67 hektara koju će i infrastrukturno opremiti.

Potpredsednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila najavio je da će drugih 100 miliona, od ukupno 200 miliona evra biti uplaćeno tokom 2010. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.