„Fijat se podelio na dve kompanije

Izvor: Press, 03.Jan.2011, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fijat" se podelio na dve kompanije

Italijanska firma „Fijat" juče se podelila na dve kompanije, tako što je firmu za proizvodnju privrednih vozila razdvojila od preduzeća za proizvodnju automobila. Time je omogućen nastanak nove automobilske kompanije „Fijata" i američkog „Krajslera". Istorijska podela „Fijata" zaokružena je jučerašnjim izlaskom nove firme >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << „Fijat indastrijal" na berzu u Milanu. Ta kompanija obuhvata firmu CNH - poljoprivredna i građevinska vozila, motori za privredna vozila i brodove, i firmu „Iveko" - kamioni i autobusi.Druga firma, „Fijat automobili", obuhvata firme „Fijat grup auto", „Maserati" i „Ferari". To su marke „fijat", „lanča", „alfa romeo", „ferari", „maserati", motori i komponente, kao i deo „Krajslera".
Rukovodstvo „Fijata" predviđa da će nova autokompanija 2014. dostići prihod od 64 milijarde evra.
Inače, „Fijat" je paket od 20 odsto deonica i upravljačka prava u „Krajsleru" kupio 2009. godine. Očekuje se da će se dve kompanije kasnije udružiti u jednu firmu, mada je izvršni direktor „Fijata" Serđo Markione izjavio da trenutno nema planova za takav korak. Prema rečima Markionea, podela kompanije će omogućiti racionalnije poslovanje i otvaranje šanse da se potraže strateški partneri.
Osnivač „Fijata", porodica Anjeli, najveći je pojedinačni akcionar u obe novonastale firme - sa po 30 odsto vlasništva.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.