Fijat predstavio novog terenca - Frimont

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat" predstavio novog terenca - Frimont

MILANO -

Italijanski "Fijat" pokazao je danas novo terensko vozilo "frimont" (Freemont), model za 2012. godinu, preimenovanu i moderniju verziju vozila "dodž džerni" (Dodge Journey), koji će zvaničan debi imati na Sajmu automobila u Ženevi od 3. do 13. marta.

Novi automobil, čiju osnovu čini "džerni", je deo plana izvršnog direktora "Fijata" Serđa Markionea da se udruživanjem "Krajslera" i "Fijata" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanje troškovi i podstakne stepen korišćenja kapaciteta kompanijinih fabrika. "Fijat" drži 25 odsto akcija u "Krajsleru" i planira da postane većinski vlasnik američke kompanije.

Povlačenje "Krajslerovog" brenda "Dodž" iz Evrope, u okviru plana stabilizacije poslovanja kompanije, doprinelo je širenju ponude modela grupacije "Fijat", koji je model "džerni" preimenovao u "frimont".

Na novom automobilu, čije su fotografije pokazane danas prvi put, izvršene su manje izmene na dizajnu modela "džerni", unapređena je donekle i unutrašnjost vozila koje je prilagođeno evropskim vozačima. "Fijat frimont 2012" imaće prednji pogon sa turbo-dizel motorom od 140 ili 170 konjskih snaga, zapremine 2,0 litara, "multi džet" tehnologije.

Kasnije, novi "frimont" će imati pogon na četiri točka, sa "multi-džet" motorom od 170 konjskih snaga, i verziju od 276 konjskih snaga zapremine 3,6 litara sa manulenom i automatskom transmisijom. Svi motori biće proizvedeni po "Fijatovoj" tehnologiji "Fiajt pauer trejn". Jedini izuzetak biće motor "pentastar V-6" familije od 3,6 litara "Krajsler grupe" i njenom automatskom transmisijom.

Što se bezbednosti tiče "frimont" će imati sedma vazdušnih jastuka, sistem ABS protiv blokade točkova, kao i program elektronske stabilnosti vozila (ESP).

U pokušaju da pojednostavi kupovinu i selekciju "Fijat" je obećao da će ponuditi svega dve verzije "frimonta", obe sa sedam sedišta, sistemom automatske kontrole klime, monitoring sistem pneumatika, kontrolu kretanja i upravljačkog sistema, svetla za maglu, i drugu najnoviju tehnologiju. Unapređena verzija imaće senzore za parkiranje, automatsko uključivanje farova, zatamnjena zadnja sedišta i ojačani krov vozila.

Grupa "Fijat" ima velike planove za martovsku smotru vozila u Ženevi. Pre svega, kompanija će pokazati sadašnje proizvode "Krajslera" sa oznakom nove robne marke za evropsko tržište, tako da će robna marka "Dož" nositi oznake "Fijata", dok će jedan "Fijat" i nekoliko "Krajsler" vozila imati bedž robne marke "Lanča." Mediji prenose da će se "Alfa romeo", jedan od "Fijatovih" brendova, pojaviti u Ženevi sa jednim kompletno novim konceptom automobila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.