Fijat ne odustaje od Krajslera

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat" ne odustaje od "Krajslera"

Odluka Vrhovnog suda SAD da blokira prodaju "Krajslera" na neodređeno vreme nije obeshrabrila čelnike "Fijata" u nameri da kupi posrnulog giganta američke autoindustrije.

Italijanski proizvođač automobila "Fijat" neće odustati od sporazuma o kupovini bankrotiralog američkog auto-giganta "Krajslera", saopštio je portparol kompanije, pošto je američki Vrhovni sud privremeno odložio sprovođenje dogovora i time >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doveo u pitanje čitav posao.

"Krajsler" i administracija Baraka Obame smatraju da bi odlaganje sporazuma o tome da "Fijat" preuzme deo akcija "Krajslera" moglo "ubiti čitav posao" i dovesti do likvidacije prezaduženog "Krajslera", jer bi "Fijat" mogao da odustane.

Portparol italijanske kompanije je, međutim, izjavio da "Fijat" nema nameru da odustane od dogovora ni ako transakcija ne bude obavljena do 15. juna, kako je ranije dogovoreno sa američkom administracijom.

Vrhovni sud SAD je u ponedeljak privremeno blokirao prodaju bankrotiralog "Krajslera" grupaciji koju predvodi "Fijat", ne navodeći koliko bi to odlaganje moglo da traje.

Posle dve odluke, nije jasno koji bi mogao biti naredni korak, ali mnogi eksperti smatraju da je Vrhovni sud ostavio više vremena da bi izvagao odgovor na zahtev tri penziona fonda iz Indijane i drugih poverilaca, koji se protive predlogu za prodaju "Krajslera".

Američka adminsitracija je u ponedeljak zatražila od Vrhovnog suda da odbaci zahtev za odlaganje prodaje "Krajslera" italijanskoj grupaciji, upozoravajući da bi blokiranje tog sporazuma moglo da ima "ozbiljne posledice".

Državni tužilac Elena Kagan iz američkog ministarstva pravde, koja je do izbora u Vrhovni sud bila vladin advokat, kazala je da bi pokušaj tri penziona fonda iz Indijane da blokiraju prodaju mogao dovesti do likvidacije "Krajslera", preneo je Rojters.

Reorganizacije američkog "džina"

Prodaja "Krajslera", s druge strane, ubrzava proces reorganizacije tog američkog džina i njegovo pretvaranje u novu kompaniju, sa učešćem "Fijata" i vlada SAD i Kanade.

Bilo kakvo odlaganje prodaje dovelo bi do "znatnih troškova, gubitka visokokvalifikovane radne snage, smanjenja broja isporučilaca i dilera te kompanije", izjavio je sudija Artur Gonzales koji se u njujorškom Stečajnom sudu bavi pitanjem privremene zaštite "Krajslera" od poverilaca.

On je prošle sedmice odobrio prodaju aktiva te kompanije "Fijatu", podsećaju agencije.

"Krajsler", treći veliki američki proizvođač automobila - pored "Dženeral motorsa" i "Forda" - bio je prinuđen da podnese zahtev za sudsku zaštitu od bankrota 30. aprila.

Uprava firme je prihvatila nalog američkih vlasti da se udruži sa "Fijatom", kome bi se, u zamenu za novu tehnologiju izrade manjih i štedljivih vozila, ustupila petina ukupnog broja deonica.

"Fijat" bi "Krajsleru" zauzvrat obezbedio tehnologiju koja bi omogućila američkoj kompaniji da izrađuje "zelenije" automobile, za kojima potražnja sve više raste.

Američko ministarstvo finansija već je odobrilo "Krajsleru" oko devet milijardi dolara hitne pomoći za preživljavanje, a "Fijat" mora da vrati taj novac ako želi da postane većinski vlasnik firme iz Detroita.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.