„Fijat“ i u Somboru?

Izvor: Blic, 09.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fijat“ i u Somboru?

SOMBOR - Predstavnici italijanskog „Fijata" posetili su somborski pogon „Zastava - specijalni automobili". Od njihovog izveštaja zavisiće da li će „Fijat", pored matične fabrike u Kragujevcu, preuzeti i proizvodnju specijalnih automobila u Somboru. Somborci se nadaju da će sa italijanskim partnerom postići sporazum, a spremni su da rade ne samo specijalna vozila, već i kao kooperanti u proizvodnji automobila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Predstavili smo fabriku i njene mogućnosti, a ekipa tehničkih stručnjaka sačiniće izveštaj za „Fijat", nakon čega bi trebalo da dođe još jedna ekipa koja bi sagledala buduće oblike saradnje, a sada sve zavisi od izveštaja tima koji je posetio Sombor - kaže Boro Leka, direktor pogona „Zastava - specijalni automobili" i dodaje da će „Fijatova" tehnička ekipa predložiti i buduće modalitete saradnje.

Somborska fabrika trenutno može da proizvede 1.000 vozila „skala" i „florida poli" godišnje, dok je ukupan kapacitet 10.000 specijalnih automobila godišnje.

Aleksandar Ljubić, direktor Centra za restrukturiranje u Agenciji za privatizaciju, nakon obilaska somborskih pogona izrazio je nadu u pozitivne rezultate posete i želju da i somborska fabrika bude priključena „Fijatovoj" porodici, zajedno sa „Zastava automobilima" i „Zastava kamionima".

Predstavnicima „Fijata" rečeno je i da je somborska fabrika 1989. godine proizvodila 10.000 automobila godišnje, te da je tada u „Specijalnim automobilima" radilo 750 radnika.

- Sa trenutnim brojem od 250 radnika, godišnje možemo da proizvodimo 1.000 automobila i sve smo to predočili tehničkim stručnjacima „Fijata". Rekli smo im i da bi gašenjem programa „Zastava" ova fabrika ostala bez mogućnosti da proizvodi. Jedino rešenje je da u paketu sa kragujevačkom fabrikom budemo kooperant za putnički program ili da se radi dostavni program. Bitno je samo da uposlimo radnike, a šta ćemo proizvoditi i nije najvažnije - kaže Boro Leka, dodajući da bi uz dodatna ulaganja, ovaj pogon mogao da proizvede 30.000 vozila godišnje. On je podsetio da je rad u ovom pogonu počeo 1969. godine proizvodnjom „Zastavinog" kombija. U drugoj polovini osamdesetih, Somborci su počeli da proizvode specijalna vozila na bazi osnovnog „Zastavinog" modela. Danas sa proizvodnih traka u Somboru izlaze višenamenska vozila „skala poli", „florida poli" i „florida sanitet", pekar, pogrebno i hladnjača sa pogonima na benzin i gas. U prvom tromesečju ove godine proizvedeno je 50 specijalnih vozila.

- U Kragujevcu smo potpisali protokol sa Ministarstvom ekonomije koji se odnosi na potraživanja radnika od 1997. do 2001. godine, isplatu zaopstalih zarada, socijalni program, isplatu otpremnina, prekvalifikaciju, obuku radnika, subvenciju društvima koja se ne budu privatizovala sa „Fijatom", i sve to na teret države. Za 250 zaposlenih je dolazak „Fijata" u Sombor vrlo značajan, jer od toga zavisi naša budućnost - kaže predsednik sindikata u fabrici u Somboru Drago Bošnjaković. On dodaje da je tim protokolom definisan i socijalni program, isplata otpremnina, isplata subvencija društava koja se ne budu privatizovala. Prema njegovim rečima, dok ne dođe do konačne privatizacije, prekvalifikacija i obuka radnika ići će na teret države, a radnicima će biti omogućeno učešće u podeli dobiti od državnog udela.

Neuspele prodaje

Vlasnik „Specijalnih automobila" su „Zastava" sa skoro 90 odsto i Fond za razvoj koji ima oko devet odsto vlasništva. Do sada je tri puta pokušavana prodaja fabrike u Somboru. Sve tri licitacije bile su neuspešne, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Na prvoj licitaciji početna cena bila je 14 miliona evra, a na poslednjoj, u februaru ove godine, oko osam miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.