Fijat 500 za oporavak Krajslera

Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat 500" za oporavak "Krajslera"

Američki "Krajlser", pod nadzorom "Fijata" razmatra mogućnost proizvodnje "fijata 500", u fabrici u Meksiku. Uprkos krizi, "Fijatova" fabrika u Poljskoj traži 300 novih radnika.

U okviru plana izlaska iz bankrota, američki "Krajsler" udružen sa italijanskim "Fijatom"  razmatra mogućnost proizvodnje manjeg kompaktnog vozila "fijat 500" u njegovoj fabrici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Meksiku, piše "Vol strit džornal".

List navodi da grupacija "Krajsler", pod nadzorom italijanskog partnera, takođe analizira koje će druge "Fijatove" modele moći da ponudi u SAD, na jednom od najvećih svetskih tržišta vozila.

Planovima poslovanja "Krajslera" predviđa se i proizvodnja manjeg "fijatovog" motora u Trentonu, u Mičigenu, kao i izrada kompaktnog vozila, nešto većeg od "fijata 500" u SAD, piše list.

Meksička fabrika "Toluka", u kojoj se montiraju modeli "dodž džerni" i "PT kruzer", kako se ocenjuje, predstavlja najbolje rešnje za "fijat 500" jer bi se taj model mogao izvoziti u Južnu i centralnu Ameriku.

"Fijat" je preuzeo 20 odsto akcija "Krajlsera" u okviru sporazuma o partnerstvu kojim se obezbeđuje pristup američke kompanije "Fijatovoj" tehnologiji i platformama njegovih modela. "Krajsler" je u aprilu ove godine podneo zahtev za sudsku zaštitu od bankrota.

U junu su "Krasjler" i "Fijat" postigli sporazum o stvaranju nove globalne auto-kompanije, nakon što je italijanska firma učestvovala u spasavanju američkog preduzeća.

"Fijat" će za sada imati 20 procenata vlasništva "Krajlsera", s tim što će se taj udeo kasnije povećati na 35 odsto, sa mogućnošću da italijanska kompanija postane većinski vlasnik, što je jedan od dugoročnih ciljeva koji je utvrđen dogovorom sa američkom vladom.

"Fijat" u Poljskoj traži radnike

A kriza automobilske industrije potpuno je zaobišla "Fijatovu" fabriku u Poljskoj u mestu Tihi, gde je otvoren konkurs za 300 novih zaposlenih.

"Tražimo uglavnom radnike za proizvodnju, montere i mehaničare", rekao je portparol "Fijat Auto Poland", Bogdan Češlar.

Od kada je renovirana, fabrika može da proizvodi dnevno 200 automobila više, a ove godine planira da proizvede 600.000 automobila.

Poljska fabrika prošla je bezbolno kroz krizu pošto se u njoj proizvode mali ekonomični modeli, za koje je u vreme globalne ekonomske krize povećano interesovanje na evropskim tržištima.

Prošle godine fabrika je pored "fijata pandi", proizvodila i "fijat 500". Zabeležila je rast proizvodnje od 30 odsto, a proizvela je 474.000 vozila.

"U toku poslednje dve i po godine "Fijat" je u mestu Tihi otvorio ukupno 1.600 novih radnih mesta", rekao je Češlar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krajsler planira proizvodnju fijata 500 u Meksiku

Izvor: NaDlanu.com, 17.Avg.2009

NJUJORK, 17. avgusta 2009. (Beta-AP) - Američka automobilska kompanija Krajsler planira da u svojoj fabrici u Meksiku počne sklapanje automobila "fiat 500", objavio je danas list Vol strit džurnal. List prenosi da će Krajsler verovatno praviti i motore za "fiat 500" u svojoj fabrici u Mičigenu,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Chyrsler će u Meksiku proizvoditi Fiat 500?

Izvor: AutoBlog, 17.Avg.2009

Američki Krajsler, koji se udružio sa italijanskim Fjatom u okviru plana izlaska iz bankrota, razmatra mogućnost proizvodnje manjeg kompaktnog vozila "fijat 500" u njegovoj fabrici u Meksiku, piše "Vol strit džornal" pozivajući se na anonimni izvor blizak kompaniji. List navodi da grupacija Krajsler,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.