Fijat 500 L krenuo put Italije

Izvor: RTS, 13.Avg.2012, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat 500 L" krenuo put Italije

Počeo izvoz "fijata 500 L" iz Srbije. Prvi voz sa 206 automobila namenjenih italijanskom tržištu krenuo iz Kragujevca ka luci Bar.

Iz Kragujevca je put luke Bar danas krenula železnička kompozozicija sa 206 automobila "fijat 500 L", a vozila će zatim do Italije biti transportovana brodom. Time je zvanično počeo izvoz novog automobila koji je proizveden u Kragujevcu.

Očekuje se da do kraja nedelje iz kragujevačke fabrike krene još 206 vozila. Više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od dve stotine vozila transportuje se u 16 vagona, a kompoziciju do granice sa Crnom Gorom obezbeđuju pripadnici Policijske uprave u Kragujevcu.

Voz će potom preko Požege i Brodareva stići u Crnu Goru, odakle će nastaviti do barske luke.

"Svake nedelje iz Kragujevca će do Luke Bar ići po dva voza. Osim železničkog transporta, vozila će do kupaca biti prevožena i drumskim saobraćajem. Broj vozila će se povećavati u skladu sa potrebama tržišta", rekao je direktor proizvodnje "Fijat automobila Srbija" Nuncio di Bartolo.

Ugovor o prevozu automobila i za železnice Srbije, jedan je od najvećih poslova u poslednjoj deceniji.

Direktor Direkcije za infrastrukturu "Železnica Srbije" Milan Maksimović rekao je da je reč o velikom poslu za "Železnice Srbije", koje već sarađuju sa FAS-om, tako što transportuju delove za novi model automobila.

"Iz Kragujevca će put Bara ići 12 vozova sedmično, kada se u Fabrici bude proizvodilo 200.000 automibila godišnje i u planu je modernizacija i elektrifikacija pruge od Lapova do Kraljeva", rekao je Maksimović.

Kragujevački "fijat 500 L" naći će se na više od 100 tražišta širom sveta, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Inače, serijska proizvodnja novog modela "fijat 500 L" počela je 4. jula u Kragujevcu, a plan je da se od novembra proizvodi 550 automobila dnevno.

Do kraja ove godine u Kragujevcu bi, prema najavama iz FAS-a, trebalo da bude proizvedeno 30.000 komada. U planu je da se u 2013. godini, u zavisnosti od situacije na tržištu, godišnje proizvodi od 120.000 do 180.000 automobila.

Novi "Fijatov" automobil "500 L" zvanično je predstavljen početkom marta na Salonu automobila u Ženevi, a proizvodi se samo u fabrici u Kragujevcu.

Na srpskom tržištu prodavaće se po ceni od 13.500 evra, dok će potencijalnim kupcima u Evropi biti ponuđena verzija sa dodatnom opremom po ceni od 16.000 evra.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.