Fiat ulaže u proizvodnju u Turskoj

Izvor: Nacionalna klasa, 12.Nov.2014, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiat ulaže u proizvodnju u Turskoj

Fiatovo preduzeće u Turskoj, Tofas, uložiće milijardu dolara u proizvodnju porodice kompaktnih modela, od kojih će jedan u Evropi zameniti Bravo. Tofas je saopštio da će od 2016. godine početi proizvodnju tri nova automobila, uglavnom za izvoz, ali nije objavio nikakve detalje o modelima.

Izvori Auto njuza (Auto News) kažu da je reč o hečbeku, limuzini i karavanu. Hečbek će zameniti Bravo, a limuzina Lineu, koja se trenutno prodaje u centralnoj i istočnoj Evropi i Turskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << Fiat nema u ponudi kompaktni karavan od kada je 2008. godine završena proizvodnja karavanskog Stila.

Tofas je prošle godine saopštio da će uložiti 520 miliona dolara u proizvodnju 580.000 jedinica nove limuzine, a sada je potvrdio da će proizvoditi i 700.000 primeraka novog hečbeka i limuzine, čime ukupna investicija raste na milijardu dolara.

Ulaganja će početi ove godine, a proizvodnja će se odvijati od 2016. do 2023. godine. “Značajan deo te proizvodnje namenjen je izvozu. Razgovori sa Fiatom o detaljima i uslovima investicije, prodaji i nabavci komponenti su u završnj fazi”, navodi se u saopštenju.

Prodaja Brava u Evropi doživela je veliki pad. U prvih devet meseci ove godine prodato je samo 3.078 primeraka, što je pad prodaje za 59%, prema podacima kompanije JATO Dynamics. Fiat je u junu obustavio proizvodnju Brava u svojoj fabrici u italijanskom Kasinu.

Tri nova modela koristiće Fiat-Chryslerovu manju arhitekturu koja je prvi put iskorištena u modelu Fiat 500L. Ova arhitektura, koju koriste i modeli Renegade i 500X, ima opciju instalacije pogona na svim točkovima.

Tofasova fabrika u turskoj Bursi proizvodi modele Linea, Doblo i Fiorino za Fiat, potom Citroen Nemo, Peugeot Bipper i Opel Combo. Turska je peto najveće industrijsko tržište automobila u Evropi, a ove godine očekuje se da će proizvodnja premašiti 1,25 miliona vozila. Ova država je prošle godine izvezla 828.000 automobila u vrednosti od 21,5 milijardi dolara.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.