Fiat Panda slavi 40. rođendan

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 17:55

Fiat Panda slavi 40. rođendan

Fiat Panda slavi svoj 40. rođendan, koji je obeležen unikatnim restomodom.

Fiat Panda 4x4 je model koji je debitovao u junu 1983. godine, a sada je povodom 40. godišnjice Niels van Roij Design predstavio restomod projekat koji odaje počast onome što mnogi smatraju prvim svetskim malim produkcijskim automobilom s poprečnim motorom koji ima pogon na sva četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << točka.

U saradnji sa kompanijom Kaeve Cars, takozvani model Panda 4x4 Piccolo Lusso ne izgleda značajno drugačije od originalnog automobila, ali gotovo svaka komponenta je obnovljena ili redizajnirana.

Karoserija je lakirana u ekskluzivnu Azzurro Blu plavu boju koja podseća na azurne vode koje grle slikovite italijanske obale. Unutrašnjost je presvučena mediteranskim kožnim presvlakama koje dočaravaju toplinu i sofisticiranost.

Tkanina u "srcu" sedišta i centralnim delovima na zadnjoj klupi odaje počast kultnoj kutijastoj silueti koja definiše ovaj italijanski klasik.

Ova jedinstvena Panda 4x4 započela je svoj život kao Panda 4x4 Sisley. Prvobitno je Sisley lansiran kao ograničeno izdanje u samo 500 jedinica, ali je kasnije postao stalni model nudeći karakteristike kao što su bele felne, krovni nosač, perači prednjih svetala, otvor na haubi, inklinometar i Sisley oznake.

Upravo je Sisley logo, simbol Pandinog avanturističkog duha, neprimetno integrisan u naslone za glavu, panele vrata i upravljač restomoda.

Elementi koji tradicionalno nisu lakirani na Pandi, poput branika, retrovizora i ručki na vratima, sada su u Azzurro Blu plavoj boji kako bi eksterijer izgledao harmoničnije. Beli pokazivači smera i prozirni na bokovima daju modernu notu karoseriji.

Čini se da je prvobitni plan za redizajn Pande 4x4 bio baziran na obnovljenoj verziji automobila, a to je vidljivo na digitalnoj skici koja prikazuje hatchback s drugačijom rešetkom hladnjaka i maglenkama integrisanim u branik. Te komponente nisu deo konačne verzije automobila.

Panda prve generacije je bila jedan od najdugovječnijih malih automobila u Evropi. Pojavio se 1980. godine kao naslednik Fiat-a 126 i Fiat-a 133, a prodavan je i sa SEAT-ovom oznakom. Proizvodio se sve do 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.