Federalizacija

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federalizacija

Dok preduzeća u Srbiji propadaju, a radnici se u beznađu samopovređuju, štrajkuju glađu, vezuju za šine i prete samoubistvom, vlast otvara temu ustavnih promena. Potez tipičan za aktuelnu vladu, koja živi u svom svetu belih šengenskih lista, „Fijata” i besplatnih akcija, gluva za realne probleme građana i slepa da vidi u kakvom se haosu danas nalazi Srbija.

Postavlja se pitanje da li je ideja o promeni Ustava zaista motivisana potrebom za uravnoteženim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomskim razvojem svih delova zemlje ili je u pitanju želja za njenom federalizacijom i promenom postojećeg teritorijalnog uređenja. Tendencije aktuelne vlasti izražene u predlogu Statuta Vojvodine, upućuju na ovo drugo.

Za uravnoteženi ekonomski razvoj nije potrebno menjati Ustav Srbije, jer u članu 94. Ustava jasno stoji: „Republika Srbija se stara o ravnomernom regionalnom razvoju i održivom regionalnom razvoju u skladu sa zakonom.” To znači da je pravna pretpostavka za sprovođenje politike uravnoteženog ekonomskog razvoja zapravo donošenje zakona koji će regulisati ovu oblast, a ne promena Ustava.

Međutim, Vlada je umesto zakona koji bi trebalo da omogući uravnoteženi razvoj predložila zakon koji, prema svojoj formi, predstavlja preteču ustavnih promena. Prema Vladinom predlogu Zakona o regionalnom razvoju, Srbija se deli na sedam statističkih regiona, koji su apsolutno identični administrativnim regionima čiji je nastanak predviđen ustavnim promenama. Ovakav podatak veoma je indikativan i ukazuje na nameru Vlade da kroz zakonski okvir stvori preduslove za buduću federalizaciju zemlje.

Sa stanovišta ekonomije, ovaj zakon ne donosi bilo kakvu konkretnu korist za građane Srbije, jer se odnosi pre svega na stvaranje novih institucija, a ne na realan razvoj. Nove institucije neće dovesti do poboljšanja ekonomskog položaja građana, već će neminovno dovesti do povećanja javne potrošnje i stvaranja novih administrativnih barijera koje će doprineti sputavanju razvoja lokalnih privreda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.