FIAT prodaje deo akcija Ferrarija?

Izvor: B92, 27.Sep.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIAT prodaje deo akcija Ferrarija?

Italijanski FIAT razmatra prodaju dela akcija filijale Ferrari kako bi prikupio novac za povećanje udela u američkoj autokompaniji Chrysler koja se nalazi pod upravom FIAT-a, piše "Korijere dela sera" u nedeljnom izdanju, pozivajući se na informacije u sedištu grupacije u Torinu.



List ističe da je glavni prioritet FIAT-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obezbedi svež novac kojim će se finansirati preuzimanje 51 odsto akcija Chryslera, a da bi prodaja dela akcija Ferrarija mogla biti jedan od načina da se taj cilj postigne.

Zvanični predstavnik FIAT-a demantovao je pisanje "Korijere" i istakao da "nema planova za prodaju Ferrarija".

FIAT, koji poseduje 20 odsto američkog Chryslera, namerava da poveća udeo u toj kompaniji na 35 procenata, kako bi se ispunio zadatak preuzet prilikom preuzimanja posrnulog Chryslera. Postoji opcija da FIAT kupi i 51 odsto akcija Chryslera koji je uz pomoć američke vlade izbegao bankrot.

Analitičari očekuju da će FIAT podići udeo vlasništva u Chrysleru na 51 odsto u 2011. ili 2012. godini.

"Korijere" piše da će FIAT, i pored prodaje dela akcija, zadržati većinski paket od 51 odsto deonica u Ferrariju, čija se vrednost procenjuje na 3,1 milijardu evra.

FIAT sada poseduje 85 procenata Ferrarija.

Izvršni direktor FIAT-a Serđo Markione, koji je istovremeno i šef Chryslera, izjavio je u septembru da nastoji da vrati na "istorijski nivo" od 90 odsto vlasništva Ferrarija, s tim što se ne bi izgubila prava investicionog fonda iz Abu Dabija "Mubadala" koji drži pet odsto akcija Ferrarija.

Ferrari Italia 458: Zvanični opoziv
Pogledaj vesti o: Ferrari

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.