FIAT na auto-salonu u Frankfurtu 2013.

Izvor: B92, 05.Sep.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIAT na auto-salonu u Frankfurtu 2013.

Na frankfurtskom sajmu automobila FIAT će između ostalog prikazati model Panda 4x4 Antartica, ekskluzivnu verziju Freemont Black Code i tri nove verzije motora za porodicu 500.

Od lansiranja 1983. godine do danas, tokom tri generacije, Panda 4x4 prodata je u više od 400.000 primeraka. Kako bi proslavio 30. rođendan ovog automobila, FIAT će predstaviti verziju Panda Antartica - ograničenu seriju zasnovana na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou opreme 4x4 Rock.

Nova specijalna serija spolja se odlikuje dvobojnom karoserijom - belom, sa crnim krovom, i izvesnim prepoznatljivim karakteristikama kao što su sive 15 inčne aluminijumske felne, svetla za maglu, zatamnjena stakla, narandžasti ukrasi na retrovizorima i poseban znak na centralnom stubu.

Karakteristike unutrašnjosti podrazumevaju sivo-narandžasti tapacirung, uz deljive naslone zadnjih sedišta u odnosu 60/40 koji se sklapaju, i vozačko sedište kome se može podesiti visina.

U ovoj ograničenoj seriji, koja će se prodavatu do kraja 2013. godine, FIAT Panda 4x4 Antartica biće dostupna sa 0.9 TwinAir Turbo motorom sa 85 KS i 1.3 MultiJet II dizel motorom sa 75 KS, oba opremljena stop-start sistemom.

FIAT je izabrao Frankfurt za predstavljanje najvažnijeg dodatka Freemont postavke, potpuno novog Black Code nivoa opreme, koji će se naći u prodaji od početka 2014. godine. Tokom nešto više od dve godine prodaje, prvi FIAT koji je nastao iz partnerstva sa Chrysler grupacijom prodat je u preko 60.000 primeraka u Evropi, zauzimajući šesto mesto u svojoj klasi u Evropi u 2012. godini.

Dostupan kao FWD i AWD verzija, model Black Code se nalazi na vrhu ponude Freemont porodice, kako u pogledu sadržaja, tako i u pogledu stila. Sa ekskluzivnim dizajnom, nova verzija nudi nove, sjajnocrne detalje na rešetki, ukrase na retrovizorima i ekskluzivne 19 inčne alu felne.

Unutrašnjost se odlikuje sistemom kontrole klimatizacije sa tri zone, tempomatom, kožnim tapacirungom i grejanjem sedišta (sedište vozača je električno podesivo), kao i sistemom ulaska/pokretanja bez ključa, senzorima za parkiranje sa zadnje strane i retrovizorima sa električnim sklapanjem.

Black Code nivo opreme nudi najsavremenije multimedijalne uređaje kao deo standardne opreme. Ovo uključuje satelitski sistem navigacije sa mapama i ekranom osetljivim na dodir od 8,4 inča, zajedno sa DVD plejerom i SD čitačem, Bluetooth konekcijom, kamerom sa zadnje strane za parkiranje i premijum zvučnim sistemom sa 6 zvučnika, pojačalom od 368 W i subwooferom.

FIAT Freemont Black Code je opremljen 2.0 MultiJet II motorom sa 170 KS, sa pogonom na prednje točkove i ručnim menjačem ili pogonom na sva 4 točka i automatskim prenosom. Druga opcija je benzinski 3.6 litarski agregat sa 280 KS i automatskim prenosom.

Krajem godine, u čitavoj porodici FIAT 500 modela naći će se novi 0.9 TwinAir motor sa 105 KS. U kombinaciji sa šestobrzinskim menjačem, motor generiše 105 KS na 5 500 o/min i pruža maksimalni obrtni momenat od 145 Nm na 2.000 o/min (više od 80% maksimalnog obrtnog momenta je već dostupno od 1.750 o/min).

Uz ubrzanje do stotke za 10 sekundi, najveća brzina modela 500 opremljenog ovim motorom iznosi 188 km/h. Motor prosečno troši 4,2 litra/100 km i emituje 99 g/km u kombinovanom ciklusu.

Pružajući rešenje za različite potrebe evropskih tržišta, modeli 500L, 500L Trekking i 500L Living proširuju postavku uključivanjem još dva motora sa 120 KS - 1.6 MultiJet II turbo-dizel i 1.4 turbo-benzinski motor.

Obe verzije motora će se pojaviti u prodaji do kraja godine, a više detalja o ovim agregatima možete pročitati u posebnoj vesti.

Pored ovih noviteta, FIAT će u Frankfurtu izložiti i novi 500GQ. U pitanju je specijalna serija nastala kao rezultat saradnje sa Gentleman's Quarterly, magazinom za muškarce koji diktira stil i kulturne trendove širom sveta.

FIAT 500 GQ može biti opremljen 1.2 motorom sa 69 KS, 0.9 TwinAir motorom sa 85KS, ili 1.4 benzinskim motorom sa 100 KS, kao i 1.3 MultiJet turbo-dizel motorom sa 95 KS, a u kombinaciji sa svim vrstama motora je manuelni menjač. Uskoro će biti u ponudi i sa novim 0.9 Twin Air motorom sa105 KS.

Nova specijalna serija pruža dve nijanse metalik boje sa krovom i bočnom linijom u Vesuvio crnoj i karoserijom u Colosseo sivoj boji, satenske ukrase na retrovizorima, specijalni dijamantski dizajn 16 inčnih aluminijumskih felni i GQ logo na stubu. Tu je i narandžasti logo "500" na ratkapnama i narandžasta kočiona klešta (samo uz 1.4 motor sa 100 KS).

Izgled nove specijalne serije upotpunjuju bočne trake, sportski branici, spojler i zatamnjena stakla. Novi tapacirung je dizajniran kako bi pružio najbolju moguću ergonomiju, a enterijer je upotpunjen sportskim aluminijumskim pedalama i kožnom ručicom menjača.

Standardna oprema podrazumeva sistem ručne kontrole klimatizacije, radio CD/MP3 i Blue&MeTM hands-free sistem sa Bluetooth tehnologijom, zajedno sa kontrolama na volanu.

Izložbeni prostor posvećen porodici 500L na salonu u Frankfurtu obuhvatiće model 500L Trekking sa 1.6 MultiJet motorom sa 120 KS i dva modela FIAT 500L Living, oba sa najvišim Lounge nivoom opreme, opremljeni novim 1.6 MultiJet motorom sa 120 KS (verzija sa 5 sedišta) i 1.4 T-Jet benzinskim motorom sa 120 KS (verzija sa 7 sedišta).

U središtu pažnje biće 500L TwinAir sa 105 KS sa dvobojnom karoserijom: crvenom sa belim krovom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.