Đelić: Investicija Fijata vredna milijardu eva, stiže novi Uno D-kompakt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Investicija "Fijata" vredna milijardu eva, stiže novi "Uno D-kompakt"

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će se zahvaljujući potpisivanju ugovora između italijanskog „Fijata" i kragujevačke „Zastave" obezbediti investicija veća od milijardu evra, kao i veliki broj novih radnih mesta.

On je precizirao da će potpisivanje ugovora obezbediti proizvodnju 300.000 automobila, među kojima će biti i neki novi model.

Đelić je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je ugovor proširen i na proizvodnju autobusa i komponenti, u vrednosti investicija od 244 miliona evra.

„Srbija će dati otprilike trećinu, a da bi to osposobila postoje još dodatne investicije u vrednosti od 200 miliona evra u infrastrukturu", najavio je Đelić.

On je rekao da su sva strateška dokumenta za potpisivanje ugovora usvojena i da „imamo osnovni tekst koji pokazuje do detalja i tančina šta je predmet dogovora i šta su sledeći koraci".

Potpredsednik Vlade je naveo i da očekuje da će dokumenti biti objavljeni na sajtu vlade Republike Srbije, čim ih organi "Fijata" budu usvojili.

"Fijat" planira da u Kragujevcu proizvodi automobil "D-kompakt", verziju marke vozila "Uno", čiji početak proizvodnje se očekuje krajem 2009. godine, prenose italijanski mediji.

Novi automobil biće dugačak 3,80 metara i imaće dve varijante - od 1.200 i 1.400 kubika a biće uređen u prepoznatljivom italijanskom stajlingu i inžinjeringu.

Specijalizovana automobilska revija "Panorama auto" navodi da se u 2010. godini planira proizvodnja oko 200.000 komada tih automobila a godinu dana kasnije oko 300.000 komada.

Cilj italijanskog FIAT-a je da što pre u potpunosti osvoji istočno evropsko tržiste a posebno Balkan, zašta smatra da mu je partner upravo Srbija zbog tradicionale saradnje automobilskih industrija.Pored strateške uloge Srbije na Balkanu, Italijani smatraju i da je to najednostavniji put za osvajanje ruskog tržišta

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.