Ove godine novih 15.000 automobila

Izvor: Blic, 30.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine novih 15.000 automobila

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i direktor „Fijatovog” sektora za međunarodne odnose Siverijo Bonsiljori juče su u Torinu postigli dogovor o proizvodnji „punta” koja u kragujevačkoj fabrici kreće od marta. Dinkić je „Blicu” potvrdio da je pored klasičnog „punta” precizirano i proizvodnja „punta” sa dizel motorom, te da je planirana proizvodnja u ovoj godini 15.000 automobila.

Potpredsednik za komunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Fijata” Gualberto Ranijeri ocenio je da je u sadašnjim teškim ekonomskim okolnostima, posebno u auto-industriji, od neprocenjivog značaja činjenica da će krajem marta Srbija dobiti fabriku koja sklapa automobile.

- To je pokazatelj poverenja „Fijata” u investiciju u Srbiji i potvrđuje stratešku posvećenost zajedničkom ulaganju u Srbiji, koja nam je veoma značajna - istakao je Ranijeri.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić kaže za „Blic” da je u doba kada opada tražnja za automobilima postignut dogovor koji garantuje sigurnost radnicima „Zastave”, uposlenost kragujevačkih pogona, kao i mogućnost upošljavanja dobavljača iz Srbije.

- Mi smo danas utvrdili biznis plan za ovu godinu koji predviđa da do kraja marta krene proizvodnja „punta” u Kragujevcu. Tako je utvrđeno da će proizvodnja „punta” u ovoj godini iznositi 15.000 automobila, što je više od cele proizvodnje „Zastave” u protekloj godini. Osim toga, postoji mogućnost da se proizvodnja duplira ukoliko Ruska Federacija u skladu sa ranijim najavama obezbedi Srbiji odgovarajući kontingent za bescarinski izvoz vozila na to tržište - kaže Dinkić.

On napominje da je sa „Fijatom” utvrđeno da se za proizvodnju vozila u Kragujevcu što više delova poput akumulatora ili automobilskih guma nabavlja u Srbiji.

- Osim toga, uspostaviće se i saradnja sa železarom „US Steel” koja bi „Zastavi” obezbedila sirovine za proizvodnju karoserija, čime bi se indirektno uposlilo što više radnika - objašnjava Dinkić i dodaje da su vođeni razgovori i o tome da se za krajnje potrošače kragujevačkih vozila u Srbiji, regionu CEFTA i eventualno za rusko tržište iznađe mogućnost snižavanja cena vozila, kao i zamena starih automobila za nove, što je apsolutna novost u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: „Punto" jeftiniji u zemljama CEFTA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2009

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić razgovaraće danas u Torinu sa predstavnicima FIAT-a o pokretanju proizvodnje modela te kompanije u kragujevačkoj "Zastavi" i poslovnom planu za ovu godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Potpisan ugovor o proizvodnji "punta"

Izvor: RTS, 30.Jan.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i direktor "Fijatovog" sektora za međunarodne odnose Siverijo Bonsiljori postigli su dogovor o proizvodnji "punta". Proizvodnja kreće od marta, potvrđeno RTS-u. Pored proizvodnje klasičnog "punta" dogovorena proizvodnja verzije sa dizel motorom. ..Ministar ekonomije...

Nastavak na RTS...

Postignut dogovor o proizvodnji "punta"

Izvor: RTS, 30.Jan.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i direktor "Fijatovog" sektora za međunarodne odnose Siverijo Bonsiljori postigli su dogovor o proizvodnji "punta". Proizvodnja kreće od marta, potvrđeno RTS-u. Pored proizvodnje klasičnog "punta" dogovorena proizvodnja verzije sa dizel motorom. ..Ministar ekonomije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.