Dinkić: Realan plan privatizacije

Izvor: B92, 14.Jun.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Realan plan privatizacije

Beograd -- Privatizacija 50-ak društvenih preduzeća u Srbiji, koja bi po zakonu trebalo da bude završena do kraja godine, realan je plan, tvrdi ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Tender za Jat Ervejz će, kako je Dinkić najavio, biti raspisan u julu, kada bi trebalo da bude potpisan i ugovor između italijanskog "Fijata" i kragujevačke Zastave. U pripremi je i novi model privatizacije RTB "Bora".

Posle dva neuspela tendera za privatizaciju RTB "Bora", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država je odlučila da promeni model privatizacije za ovu kompaniju i pokuša da nađe strateškog investitora.

"Imaćemo, uskoro, međunarodni tender za izbor najboljeg strateškog investitora za RTB 'Bor', kako država ne bi prodavala 'Bor', već, po modelu zajedničkih ulaganja, pronašla na konkursu najboljeg investitora koji bi bio prva liga u proizvodnji bakra i koji bi uložio u izgradnju nove topionice, nove opreme i, na taj način, postao partner države u daljem razvoju", objasnio je Dinkić.

Do kraja juna, znaće se i da li koncesionar Alpina-Por može da finansira izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Ukoliko koncesionar ne obezbedi novac, ugovor će biti raskinut i država će preuzeti finansiranje, kaže Dinkić.

Uskoro se očekuje i privatizacija jednog od pet najvećih državnih preduzeća, Jat Ervejza.

Ministar ekonomije kaže da će početna cena za kupovinu te kompanije biti 150 miliona evra.

"U ponedeljak objavljujemo u Fajnenšel Tajmsu i domaćim medijima tender za privatizaciju Jat Tehnike, a oko 15. jula biće objavljen i tender za privatizaciju Jat Ervejza", najavljuje on.

U julu, Dinkić očekuje i potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog "Fijata" i kragujevačke Zastave.

Stručnjaci "Fijata", koji su prethodnih dana boravili u Zastavi, završavaju izveštaje o sveobuhvatnom stanju kragujevačke kompanije.

Kako B92 saznaje, na osnovu finansijsko-pravnih i tehnološko-ekoloških izveštaja biće koncipiran ugovor između srpskog i italijanskog proizvođača automobila.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.