Dinkić: Prebacivanje sredstva za Fijat- tehnička operacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Prebacivanje sredstva za Fijat- tehnička operacija

KRAGUJEVAC -

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su sredstva budžeta za 2011. godinu, koja su namenjena za podsticaje ulaganjima Fijata u Kragujevcu, na njegov predlog premeštena iz razdela Ministarstva ekonomije u razdeo Ministarstva finansija i objasnio da se radi o čisto tehničkoj operaciji, bez ikakve političke pozadine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Odgovarajući na pitanja novinara zašto su sredstava od oko 96 milijardi dinara u budžetu za 2011. godinu premeštena, kako je juče rekla ministarka finansija Diana Dragutinović, Dinkić je u Nišu rekao da su ta sredstva namenjena za realizaciju ugovora o proizvodnji novog automobila u Kragujevcu.

On je podsetio da, prema ugovoru o zajedničkom ulaganju, Fijat i država Srbija treba da ulože sredstva u zajedničko preduzeće "Fijat automobili Srbija", tako da ta budžetska sredstva treba da budu smeštena tamo gde im je mesto, a to je razdeo Ministarstva finansija, objasnio je Dinkić.

U istom razdelu za sredstva Ministarstva finansija biće smešten i jedan deo novca za rekonstrukciju fabrike u Kragujevcu, tako da će celokupna sredstva za ovaj veliki nacionalni projekat biti na raspolaganju Ministarstvu finansija.

Objašnjavajući o kakvim se podsticajima i o kom osnivačkom kapitalu radi, Dinkić je podsetio da su obaveze Fijata da uplati 200 miliona evra osnivačkog kapitala u zajedničko preduzeće, tako da je do sada ta italijanska kompanija uplatila 100 miliona evra, a u 2011. i 2012. godini još 100 miliona evra.

Vlada Srbije će za zajedničko preduzeće obezbediti 50 miliona evra i to tako što će u narednoj godini uplatiti 33 miliona evra, a preostalih 17 miliona 2012. godine.

Obaveza države Srbije je da, kada Fijat investira više od 200 miliona evra i zaposli više od 1.000 ljudi, da onda taj italijanski gigant stiče pravo na podsticaje od 50 miliona evra, tako što će u 2011. biti uplaćeno 40 miliona evra, a 2012. još 10 miliona evra, rekao je Dinkić.

"I toj investiciji je mesto na razdelu Ministarstva finansija," rekao je Dinić i dodao da u toj odluci o premeštanju sredstava u budžetu za 2011. nema nikakve političke pozadine.

Za kooperante FIAT-a lokacija – kasarna?

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je sinoć da je država prinuđena da umesto prvobitno određene lokacije Korman polje traži novu na kojoj glavni kooperanti FIAT-a treba da grade fabričke pogone u Kragujevcu.

"Nedavno su vođeni razgovori na tu temu jer je država prinuđena da pronađe alternativno rešenje zato što se ugovorom obavezala da obezbedi lokaciju FIAT-u od koga već imamo primedbe oko toga", rekla je Kalanovićeva gostujući u emisiji "Stanje stvari" na Televiziji Kragujevac.

Kalanovićeva je naglasila i "da su svi rokovi za početak infrastrukturnog opremanja Korman polja davno probijeni", kao i "da je u Kragujevac po tom osnovu trebalo da se slije oko 800 miliona dinara, ali je taj iznos preraspodeljen za druge projekte u Srbiji".

"Nećemo ugroziti posao sa FIAT-om zato što jedan broj Kragujevčana neće da proda svoju zemlju za ponuđenu cenu na lokaciji u Korman polju", rekla je ministarka i dodala da su vođeni razgovori sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem da alternativna lokacija bude mesto gde je kasarna u Divostinu, nadomak Kragujevca, čija je površina oko 150 hektara.

Vlasnici zemljišta na parceli određenoj za izgradnju novih fabrika za 15 FIAT-ovih kooperanata u Korman polju, površine nešto više od 60 hektara, odbijaju ponudu države da im plati 350 evra po aru.

Oni traže 4.000 evra po aru, tvrdeći na protestima da svoju dedovinu neće prodati za džaba, pa su u nekoliko navrata i telima sprečili bagere da uđu na parcelu.

Ministarka Kalanović izjavila je i da će Kragujevac do maja 2012. godine biti povezan sa Koridorom 10, iako, kako je rekla, izgradnja auotputa Kragujevac-Lapovo ne ide dinamikom kako je planirano.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.