Dan D za put fiće u Rusiju

Izvor: B92, 15.Apr.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan D za put "fiće" u Rusiju

Savet Evroazijske ekonomske komisije odlučivaće danas o bescarinskom uvozu kragujevačkog "fijata 500L" u Rusiju, odnosno zemlje članice Evroazijske unije.

Kako je za RTS istakao v. d. predsednika Udruženja uvoznika automobila Milan Vuksanović, to je dobra prilika za "Fijat", a reč je o velikom broju automobila za nađše prilike. Još se ne zna koliki će biti kontingent vozila iz Srbije na bescarinskom režimu.

Vuksanović, inače specijalista za uvoz ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila, smatra da je to dobra prilika za "Fijat" i da je reč o velikom broju automobila za naše prilike, bez obzira na to da li će biti 5.000 ili 10.000 vozila.

Prema njegovim rečima, rusko tržžište je ogromno i ono je sada, trenutno, u padu zbog odnosa između rublje i ostalih valuta i zbog sankcija evropske zajednice.

Vuksanović je dodao da je, s jedne strane, to dobra prilika da se napravi veliki izvoz, a s druge strane, to obavezuje 'Fijat' da svoju mrežžu u vezi sa održavanjem uspostavi u Rusiji.

"'Fijat' je dobrodoššao na rusko tržžište, a druga je stvar što je tamo jaka konkurencija i što će imati zadatak da se dokažže", kaže Vuksanović.

Očekuje se da odluka o bescarinskom režžimu za "Fijat" bude uslovljena kontramerom, da se vozila iz Evroazijske unije, a pre svega Rusije, takođe bez carine uvoze u Srbiju.

Vuksanović navodi da ima nekoliko ruskih brendova koji funkcionišu na tržžištu Srbije.

On je dodao da se pre svega radi o dostavnom programu, odnosno o komercijalnim vozilima, a što se tiče putničkih vozila – u pitanju je veoma mali broj, s obzirom na to da brend 'Uaz' ima veoma ograničen broj vozila na srpskom tržžištu.

Vuksanović je naveo da je pre svega reč o dostavnim vozilima – koncernu "Gaz automobili", koji je već zatražžio od Vlade Republike Srbije da mu se dozvoli bescarinski uvoz.

ŠŠto se tiče licenciranih automobila koji se sklapaju na neki način u Rusiji, Vuksanović kaže da ta vozila nemaju status vozila koja ulaze u ovaj bilateralni ugovor i dodaje da kada se priča o bescarinskom režžimu, pričamo isključivo o ruskim vozilima.

Na konstataciju da ljudi u Srbiji uglavnom ne vezuju ruska vozila za kvalitet, Vuksanović je rekao da ta tvrdnja ne stoji i dodao je da je u pitanju neka vrsta zablude.

On je dodao da su ruska vozila koja su se nekada vozila na naššim drumovima sada potpuno promenjena i da su veoma savremena i sofisticirana.

Svetski brendovi koji proizvode motore u saradnji sa ruskim inžženjerima prave sada automobile koji se nimalo ne razlikuju od najsavremenijih evropskih automobila, ističe Vuksanović.

On je dodao da je najveća konkurentska prednost sofisticirana tehnologija s jedne strane, i cena koja je konkurentna na tržžištu.

"Ukoliko dođe do oslobođenja od carine, koja je sada oko 15 odsto, time ćemo postići pravu konkurentnost ruskih vozila", kažže Vuksanović.
Pogledaj vesti o: Fiat,   Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas odluka o izvozu “fijata” u Rusiju

Izvor: Šumadija Press, 15.Apr.2015

Savet Evroazijske ekonomske komisije odlučivaće danas o bescarinskom uvozu kragujevačkog "fijata 500L" u Rusiju, odnosno zemlje članice Evroazijske unije.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.