Da li ste ikad zamislili Pandu Abarth? FOTO

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste ikad zamislili Pandu Abarth? FOTO

FIAT-ovo odeljenje sportskih automobila, Abarth, prerađuje u sportske varijante skoro sve modele italijanskog proizvođača, ali to nikad nije uradio sa Pandom.

Panda postoji skoro 40 godina, najprodavaniji je FIAT-ov model u Evropi, ali nikad nije bila predmet modifikacije.

Najsnažnija verzija imala je 1,4-litarski 16V agregat sa 100 KS, u drugoj generaciji od 2006. do 2011, a šestostepenim manuelnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << menjačem.

Panda 100 KS je ubrzavala 0-100 km/h za 9,5 sekudi uz maksimalnu brzinu od 185 km/h, a prosečna potrošnja po fabričkim podacima je bila 6,5 l/100 km.

Proizvodnja je okončana 2010. zbog poštrenih ekoloških normi, jer je ova verzija Pande emotivala 154 g/km CO2.

Južnoafrički dizajner automobila Metju Parsons odlučio je da ispravi "nepravdu" i pokaže kako bi izgledala Panda kao deo Abarth porodice čiji su članovi bili ili su još uvek Stilo, 500, Punto...

Projekat je nazvao 200KS, a kao osnovu je iskoristio upravo treću generaciju Pande na koju je "nabacio" proširena krila, veće gume na višekrakim alu-felnama, potpuno spušteno vešanje uz još neke izmene na karoseriji uz dodatni difuzor na prednjem braniku.

Parsonsova kreacija nam omogućava da zamislimo pravu Pandu Abarth kojoj bi dovoljno bilo da pod haubom ima i fabrički 1,4-litarskki Multiar turbo-benzinac koji u nekim Abarth verzijama razvija upravo 200 KS i 300 Nm.

Teško je očekivati da FIAT od Pande napravi hot-heč, ali ukoliko nova generacija koja se očekuje u narednim godinama bude na novoj platformi, sve je moguće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.