Berluskoni tera „Fijat iz Srbije

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni tera „Fijat" iz Srbije

Italijanski premijer Silvio Berluskoni i nekoliko ministara oštro se usprotivili odluci „Fijata" da proizvodnju svoja dva modela prebaci u Kragujevac
Italijanska vlada je protiv odluke „Fijata" da u Srbiju iduće godine prebaci proizvodnju dva nova modela automobila - „fijat ideja" i „lančija muza"! Najoštrije su reagovali ministri pravde i za evropska pitanja, a i premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Silvio Berluskoni povodom najave iz „Fijata" rekao je juče da bi voleo da kompanije ne prave izbore „na uštrb italijanskih radnika".

- U ovom kriznom momentu nije prijatno čuti kada se priča o izmeštanju. Moramo da zatražimo i od vlade i od države da se angažuju kako bi proizvođači favorizovali rast i razvoj. Nedopustivo je da razmišljaju o proizvodnji u inostranstvu - poručio je ministar za evropska pitanja Andrea Ronki.
Investicija nije ugrožena
Ministar pravde Roberto Kalderoli, član populističke Severne lige, bio je još oštriji ocenivši da niko ne može da koristi državnu pomoć, ubira profit i zatim ode, a da ne plati račun. Pojedini ministri su za odluku „Fijata" rekli da liči na letnju doskočicu ili prisilu i najavili čvrst otpor njenom ostvarenju.
U Ministarstvu ekonomije Srbije i u kragujevačkoj fabrici, s druge strane, poručuju da investicija „Fijata" ni u kom slučaju nije ugrožena.

- Mi smo pozdravili odluku „Fijata" o proizvodnji ova dva modela, kao što bismo pozdravili i neku drugu odluku. Italijanska vlada je verovatno procenila da bi sklapanje tih novih modela u Srbiji ugrozilo njihovu proizvodnju u Italiji. Nama je bitno da u „Zastavi" sve ide po planu što se tiče postavljanja nove opreme i pogona, a šta će se proizvoditi, to je odluka „Fijata" - rekao je Aleksandar Ljubić, savetnik u Ministarstvu ekonomije, koji je i predsednik UO grupe „Zastava vozila".
Ljubić je otkrio da se radi o dva potpuno nova modela, koja će samo zadržati nazive postojećih vozila - „fijat idea" i „lanča muza".

- Novi modeli će, u stvari, zameniti sadašnje, „fijat ideu" i „lanča muzu". Slično kao što imate „golf" u više verzija. U pitanju su vozila sa pet i sedam sedišta iz B segmenta, najprodavanijeg u „Fijatu". Proizvodnja će krenuti krajem 2011. i u prvoj fazi će moći da se proizvede 200.000 kola godišnje. Planirano je da se ta brojka kasnije poveća na 300.000. Ipak, proizvodiće se onoliko koliko je potrebno i koliko bude moglo da se proda. Proizvodnja oba nova modela krenuće uporedo, a znamo da su namenjeni za evropsko tržište. Niko trenutno ne može da kaže koliko će koštati, jer bi objavljivanje takvog podatka bilo ekonomsko samoubistvo za proizvođača - rekao je Ljubić.
Zakarija bez komentara
PR menadžer „Fijata Srbija" Đuzepe Zakarija juče nije želeo da komentariše reakciju italijanske vlade.
- „Fijat" je rekao šta je rekao, tako da ne mogu da komentarišem ništa više. Radi se o dva potpuno nova modela, ali još ne možemo da kažemo ništa više o njima - naveo je Zakarija.
Inače, „fijat idea" je gradski automobil, kod nas se prodavao do pre tri godine i zasnovan je na konceptu „punta" druge generacije, koji se proizvodi u Kragujevcu. „Lanča muza" je poznata kao italijanski „mercedes", a model koji će se ovde proizvoditi trebalo bi da bude mini-ven sa sedam sedišta, po uzoru na „opel zafiru" ili „sitroen pikaso".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.