Zastava: Proizvodnja za dve nedelje

Izvor: B92, Beta, 15.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava: Proizvodnja za dve nedelje

Kragujevac -- Proizvodnja u "Zastavi" počeće za dve nedelje, a u međuvremenu isporuka "punta" teći će nesmetano, kaže državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Uzrok i visina materijalne štete posle požara u pogonima fabrike "Zastava automobili" trebalo bi da budu poznati najkasnije sutra. Državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, gostujući u Vestima TV B92, rekao je da će vrlo brzo početi sanacija štete, i da su prve procene da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi proizvodnja u fabrici mogla ponovo da počne za dve nedelje.

On je naveo da se u "Zastavi” trenutno nalazi oko 1.300 novih vozila, što je količina koja bi trebalo za 15 do 20 dana da bude isporučena kupcima.

"Građani koji sada naruče 'punto', dobiće ga na vreme. I pored činjenice da ćemo 15-tak dana imati privremenu obustavu proizvodnje, isporuka 'punta' će se nastaviti nesmetano", dodao je državni sekretar.

Ćirić je pohvalio angažovanje vatrogasne brigade koja je, kako je rekao, "u rekordnom roku odgovorila na vanrednu situaciju i ugasila požar".

Šteta od požara će se verovatno pokriti iz osiguranja, rekao je Ćirić, ali ukoliko bude bilo potrebno, Vlada Srbije će pomoći "Zastavi”, jer je fabrika i dalje u državnim rukama.

On je rekao i da su ljudi iz "Fijata” odmah po izbijanju požara bili na licu mesta spremni da pomognu.

Možete pogledati celo gostovanje Nebojše Ćirića u Vestima TV B92:

Zastava: Proizvodnja nakon istrage

"Zastava vozila" ima plan za obnavljanje proizvodnje, ali on neće biti operativan dok se ne završi istraga jučerašnjem požaru, kaže direktor Zoran Radojević.

"Postoje varijante za brzo osposobljavanje proizvodnje, ali čekamo da se završi istraga i da imamo detaljnu dijagnozu nastale štete", rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima potrebno je da se sagleda kompletna situacija i svi detalji u vezi sa oštećenjima kako bi se prema tome utvrdile mogućnosti da se premoste problemi i nastavi proizvodnja "punta”.

"Očekujemo da će tokom dana biti završena istraga, posle čega ćemo početi sa raščišćavanjem pogona", rekao je Radojević.

On je naveo da je šteta od požara velika i da je on zahvatio površinu od 700 kvadratnih metara.

Najveća šteta je, međutim, što je blokirana traka u oba pravca, od Lakirnice i Montaže i proizvodnja je zaustavljena naveo je on.

U požaru koji je izbio juče u kragujevačkoj fabrici automobila na liniji za proizvodnju punta, oštećen je transporter za prenos školjki iz Lakirnice u Montažu, elektro, mašinske i upravljačke instalacije, a izgorelo je osam školjki za "punto".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaustavljena proizvodnja punta

Izvor: Radio 021, 15.Nov.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će zbog zbog štete od požara u "Zastavi", privremeno biti zaustavljena proizvodnja "punta". On je najavio da će Vlada učiniti sve, da se što pre ponovo pokrene proizvodnja tih automobila.

Nastavak na Radio 021...

„Zastavu“ zapalilo neznanje

Izvor: Glas javnosti, 15.Nov.2009

KRAGUJEVAC - Požar koji je juče oko 11 sati izbio u Fabrici automobila „Zastava“ kada je izgoreo deo krova i pogona za montažu automobila „punto“ nastao je zbog nestručnosti radnika koje je unajmila kompanija „Mejs“. To je potvrdio Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata „Zastave“,...

Nastavak na Glas javnosti...

Ćirić:Proizvodnja za dvije sedmice, isporuka Punta nesmetana

Izvor: Capital.ba, 15.Nov.2009

BEOGRAD, Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da će proizvodnja vozila u kragujevačkoj fabrici automobila Zastava početi za dvije sedmice a da će u međuvremenu isporuka 'punta' teći nesmetano. Ćirić je za agenciju Beta rekao...

Nastavak na Capital.ba...

Proizvodnja u Zastavi se nastavlja za dve nedelje

Izvor: 24sata, 15.Nov.2009

Ćirić je rekao da je u toku uviđaj policije posle požara koji je juče izbio u fabrici automobila Zastava u Kragujevcu. "Uviđaj organa MUP-a traje. Čim se završi posao forenzičara, počeće radovi na saniranju štete od požara", rekao je Ćirić.

Nastavak na 24sata...

"Punto" na o-ruk

Izvor: Večernje novosti, 15.Nov.2009

Prema prvim procenama, u požaru koji je zahvatio "Zastavu" šteta milion evra. Kroz nedelju-dve sklapanje i bez pokretne linije

Nastavak na Večernje novosti...

Ćirić:Proizvodnja za dve nedelje, isporuka Punta nesmetana

Izvor: NaDlanu.com, 16.Nov.2009, 13:09

BEOGRAD, 15. novembra 2009. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da će proizvodnja vozila u kragujevačkoj fabrici automobila Zastava početi za dve nedelje a da će u međuvremenu isporuka "punta" teći nesmetano. Ćirić je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.