Jagma za „puntom”

Izvor: Politika, 23.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagma za „puntom”

Telefoni „Zastava auta” se juče usijali, a neki građani čak rezervisali vozila. – Proizvođači nameštaja se žale na prodaju

Dileri Zastavinih vozila juče do 15 časova prodali su 310 automobila „punto” na kredit koji subvencioniše Vlada Srbije. Za tih 310 vozila izdate su fakture, a na lageru je ostalo još 300 „punta”, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Ako se po jutru dan poznaje, „Zastava auto” će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i te kako imati koristi od vladinih mera za prevazilaženje krize. Jer juče su se, kako kažu u toj kragujevačkoj kompaniji, telefoni usijali od ranog jutra. Građani su se raspitivali o subvencionisanim kreditima, ali je bilo i onih koji su želeli da rezervišu jedan od ukupno 700 automobila „zastava 10” koji čekaju nove vlasnike.

– Interesovanje je ogromno. U ponudi je jedan model u pet varijanti i košta od 6.999 evra, koliko je „zastava 10" sa osnovnom opremom, do 9.284 evra, koliko košta najskuplji. Ovi krediti su vrlo povoljni i odobravaće ih poslovne banke sa fiksnom kamatom od 4,5 odsto. Krediti će se odobravati na rok od pet do sedam godina u zavisnosti od procene banaka, kažu u „Zastava autu" i dodaju da bi budući vlasnici najpre trebalo da posete neki od prodajnih salona u kojima će dobiti profakturu na osnovu koje će tražiti kredit od poslovne banke.

U „Galeriji podova" koja posluje u sastavu „Sintelona” kažu da su spremni za kupce koji žele da nabave robu od tog proizvođača podnih obloga. U navedenoj firmi kažu da još nema interesovanja građana, ali da očekuju da će se mnogi odlučiti na kupovinu domaće robe, jer je reč o vrlo primamljivim kreditima.

– Važno je da potrošači obiđu naše salone gde će dobiti predračun na kome je istaknuto i to da je roba proizvedena u Srbiji, posle čega mogu da konkurišu za kredite. Nema ograničenja u iznosu, nego sve zavisi od kreditne sposobnosti kupca, kažu u „Galeriji podova".

Slobodan Petrović, direktor Industrije motora i traktora, kaže da su uslovi za dobijanje kredita za nabavku poljoprivredne mehanizacije katastrofalni. Zajmovi od 700 hiljada dinara, koliko je predviđeno, otplaćivaće se na samo godinu dana.

– Kome to odgovara. Nismo zadovoljni, nema interesovanja i mislim da ga neće ni biti – kaže Petrović i dodaje da ima utisak da ih je vlada uvrstila u ovaj program samo da se poljoprivrednici ne bi osetili zapostavljenim. Inače, povoljnije je kupovati mehanizaciju preko lizing kuća, jer su njihovi rokovi otplate duži.

– Mehanizacija je sredstvo za rad i od nje zavisi 15 odsto prinosa – kaže direktor IMT-a.

U „Gorenju” iz Valjeva kažu da su zadovoljni prvim reakcijama građana. Interesovanja za subvencionisane kredite je bilo još pre dve nedelje kada su ove mere tek najavljene. Krediti su povoljni i odobravaju se na 10 jednakih rata sa učešćem od 10 odsto.

– Mi u ponudi imamo samo zamrzivače sandučare i malolitražne frižidere, međutim već ima interesovanja – kažu u „Gorenju”.

Domaći proizvođači nameštaja za sada, kako kažu, nisu imali povećano interesovanje kupaca, mada očekuju da će se, kada se o ovim merama bude više govorilo, mnogi odlučiti na subvencionisane kredite. Proizvođači nameštaja se, inače, žale da je prodaja od Nove godine mnogo opala i nadaju se da bi ove mere mogle malo ih poguraju. Ipak, sve zavisi od potrošača koji se na ovakav korak odlučuju tek ako nisu već zaduženi kreditima. A takvih je, izgleda, malo.

J. Antelj

[objavljeno: 24/02/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do 15 časova prodato 310 Punta

Izvor: AutoBlog, 23.Feb.2009

Dileri Zastavinih vozila danas do 15 časova prodali su 310 automobila "punto" na kredit koji subvencioniše Vlada Srbije, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije Srbije. Za tih 310 vozila izdate su fakture, a na lageru je ostalo još 300 "punta", naveli su u Ministarstvu ekonomije. Banke...

Nastavak na AutoBlog...

Ćirić: Biće "punta" za sve

Izvor: B92, 24.Feb.2009, 11:37

Beograd -- Posle velikog interesovanja za kupovinu "zastave 10" prvog dana prodaje, iz vlade najavljuju da će automobila biti dovoljno i početak zamene staro za novo...Veliko interesovanje građana za jeftinije modele ''punta''..Prvog dana prodato je više od 300 automobila "zastava 10" na kredit koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.