Punto iz Zastave našao kupce

Izvor: B92, 05.Avg.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Punto" iz Zastave našao kupce

Kragujevac -- Na placu kompanije "Fijat automobili Srbija" nalazi se oko 3.500 "puntića" koji će tokom avgusta i septembra biti dostavljeni kupcima.

Automobili će biti distribuirani dilerskim kućama u zemlji i osam država CEFTA i Magreba, tako da kupci neće čekati na svoj model, tvrde u ovoj kompaniji.

Proizvodne trake za ovaj model su uključene od pet do deset radnih dana mesečno i sa traka dnevno, u dve smene, silazi oko 120 automobila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ostalim danima trake miruju, zbog renoviranja hala. U ovoj kompaniji kažu da se proizvodnim danima namerno forsira maksimalna proizvodnja kako bi se stvorile zalihe.

Oko hiljadu radnika "Fijat Srbija” i 1.600 radnika "Zastave”, koji još nisu prešli da rade u torinsko-srpsku kompaniju, od 1.avgusta, su na kolektivnom godišnjem odmoru, kao i sve "Fijatove” fabrike širom sveta. Sledi proizvodnja od pet do deset radnih dana, i to samo u slučaju ako do oktobra tržište bude tražilo više od 3.500 vozila. U protivnom će se intenzivirati radovi na renoviranju. Dilerskim kućama u Srbiji je već traženo oko 900 "punta”, koji će se isporučiti tokom avgusta. U septembru se očekuje prodaja od hiljadu do hiljadu i po automobila, a toliko će se i izvesti.

One su krajem maja bile nešto veće od planiranih, zbog slabije prodaje na domaćem tržištu, nakon ukidanja subvencionisane prodaje.

U tom trenutku se razmišljalo i o trajnoj obustavi ovog modela u aprilu sledeće godine, jer samo proizvodnja veća od 30.000 automobila godišnje može da bude rentabilna - kada krene novi model. Do kraja maja je prodato tek oko pet hiljada automobila, a u nekoliko okolnih zemalja izvezeno je tek oko hiljadu.

U junu i julu je ugovoren izvoz za osam država CEFTA i Magreba i odmah je put tih tržišta krenulo oko 500 vozila. U završnoj su fazi pregovori sa dilerskim kućama iz još tri države i već od septembra će se izvoziti oko hiljadu i po vozila mesečno. U poslednja dva meseca porasla je potražnja i na domaćem tržištu. U junu je prodato oko 1.300, a tim tempom je prodaja nastavljena i prošlog meseca.

U "Fijat Srbija” kažu da je do slabe potražnje, do kraja maja, došlo jer su kupci čekali još jedan krug subvencionisane prodaje od 5.000 primeraka. Sada se tržište polako stabilizuje i do kraja godine se očekuje prodaja oko 13.000 automobila. To je manje za oko pet hiljada u odnosu na prošlu godinu, kada je prodato oko 18.000, ali će se razlika, kako kažu u Kragujevcu, nadoknaditi izvozom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.