„Punto” ima tržište i bez Rusije

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Punto” ima tržište i bez Rusije

Prvi ugovori sa domaćim proizvođačima auto-delova biće potpisani u julu, a potom sledi izvoz u EU, zemlje CEFTA, Afriku, Belorusiju i Tursku

Kragujevac – Izuzimajući investicije koje će kasniti, prvi strateški potezi koje Vlada Srbije i „Fijat” nameravaju da povuku u narednih nekoliko meseci jesu uključivanje domaćih proizvođača auto-delova u proces montaže „punta”, kao i stvaranje preduslova za izvoz tog automobila na strana tržišta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Fijat” trenutno pregovara sa 15 srpskih proizvođača komponenti, a izvoz „punta” biće usmeren pre svega ka tržištu EU i zemljama članicama CEFTA, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog Mlađan Dinkić prilikom jučerašnje posete „Fijatu Srbija”.

Prema njegovim rečima, izvoz „punta” u Rusiju nije predviđen, budući da ta zemlja, kako je rekao, nije pristala na bescarinski aranžman sa Srbijom.

– „Punto” ima svoje tržište i bez Rusije. Reč je o tržištu EU i zemalja članica CEFTA, a tu su još Afrika, Belorusija i Turska, sa čijom smo vladom u pregovorima. Rusija nam nije dozvolila bescarinski izvoz, tako da u tu zemlju možemo da izvozimo samo auto-delove – objasnio je ministar Dinkić.

Prvi ugovori sa proizvođačima auto-delova iz Srbije biće potpisani u julu ove godine, a cilj Vlade Srbije je da u „punto” bude ugrađeno 51 odsto domaćih proizvoda.

– Naša namera je da lokalizujemo proizvodnju auto-delova, odnosno da je organizujemo u Srbiji, kako bi „punto” bio domaći proizvod. Somborska fabrika akumulatora i „Ju-Es stil” najbliži su potpisivanju ugovora sa „Fijatom" o isporuci svojih proizvoda – rekao je Dinkić.

U kragujevačkoj fabrici automobila do kraja maja biće montirano 3.000 „punta klasik”, a od svakog automobila naša država će inkasirati 722 evra, na osnovu ugovora koji je krajem januara ove godine potpisan u Torinu.

Do 15. aprila, kada počinje zamena i prodaja automobila po sistemu „staro za novo”, „Zastava” će dilerskim kućama u Srbiji isporučiti ukupno 1.000 „punta klasik”. Cena osnovne verzije ovog modela, kako je već rečeno, iznosiće 5. 999 evra, a ministar Dinkić je podsetio na uslov da automobil koji se menja mora da bude stariji od deset godina.

Najavljujući upošljavanje oko 1.000 radnika, on je naglasio da je „najvažnije što je u jeku svetske ekonomske krize u fabrici pokrenuta montaža vozila”. Međutim, nije mogao da precizira dinamiku „Fijatovih” investicija u „Zastavu”, objasnivši da će sve biti jasnije kada menadžment italijanske kompanije završi pregovore sa američkim „Krajslerom”.

Prema rečima Đovanija de Filipisa, direktora firme „Fijat automobili Srbija”, od investicija u „Zastavu” se nije odustalo, ali su one odložene zbog krize koja je pogodila auto-industriju u celom svetu.

– Već smo rekli da će investicije kasniti zbog svetske ekonomske krize. Mi, jednostavno, moramo da budemo oprezni u ovakvim okolnostima i sačekamo povoljan trenutak za ulaganja – izjavio je De Filipis.

Direktor „Fijata Srbija” nije mogao da precizira ni kada će italijanska kompanija uplatiti 200 miliona evra osnivačkog uloga, što je preduslov za preuzimanje „Zastavine” imovine.

-----------------------------------------------------------

Voda, gas i ostali dugovi

Budući da je zbog dugova i obustave isporuke vode i gasa tokom poslednjih desetak dana montaža „punta klasik” nekoliko puta obustavljena, ministar Dinkić je, radi prevazilaženja ovih problema, juče održao sastanak sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem i direktorima svih javnih komunalnih preduzeća.

Država će, kako je rekao, izmiriti stara dugovanja kada se utvrdi precizna dinamika plaćanja, a novi računi i tekući troškovi će se plaćati novcem zarađenim od prodaje „punta”. Najavljujući rešavanje energetskih problema u „Zastavi”, koji su prouzrokovali štetu od 11 miliona dinara, Dinkić je pozvao na strpljenje sve direktore gradskih komunalnih firmi.

Brane Kartalović

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.