Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Punto” čeka rusko „da”

Zahvaljujući proširenju liste proizvoda koje Srbija bez carine može da izveze u Rusku Federaciju, naša preduzeća bi mogla da povećaju plasman robe na ovom tržištu za najmanje 100 miliona evra godišnje. Prema oceni stručnjaka, na taj način biće donekle smanjen deficit od čak tri milijarde dolara koji Srbija ima u trgovini sa Rusijom.

Osim povoljnijeg izvoza, nedavnim Protokolom o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, predviđene su i olakšice prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uvoza određene robe iz Rusije. Reč je, pre svega, o proizvodima značajnim za poljoprivrednike: mineralnim i hemijskim đubrivima, traktorima snage veće od 90 kilovata, ali i vakuum pumpama, elektromotorima i električnim generatorima, kao i kućištima za ležajeve.

Prema oceni Radojice Sretenovića, zamenika direktora Predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi, proširenje liste proizvoda koji su oslobođeni carina automatski će dovesti do povećanja robne razmene između Srbije i Rusije.

– Doći će i do povećanja deviznog priliva za oko 25 odsto. Srbija sada ima priliku da bez carine na rusko tržište plasira sve lekove i sapune, podne pokrivače, sokove od jabuke, vina od svežeg grožđa, frižidere, zamrzivače, mašine za pranje i sušenje, tkanine od vlačene vune, drvena i tapacirana sedišta, kancelarijski materijal, posteljinu, kao i konditorske proizvode. To će biti od velike koristi za naše proizvođače koji će sada imati veću zaradu, budući da će prilikom izvoza u Rusiju samo plaćati porez – naglašava Sretenović.

Sa ovom konstatacijom saglasan je i Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije „Svislajon Takovo”, koji je juče imao sastanak sa ruskim partnerima i na kome je glavna tema bila upravo povećanje izvoza u ovu zemlju.

– Prošle godine smo, uprkos carinama, na tržište Ruske Federacije izvezli konditorske proizvode za oko pet miliona evra. Sada, kada su carine ukinute, mogli bismo da ostvarujemo prihod od čak 30 miliona evra godišnje – uveren je Drašković.

Podsećanja radi, Sporazumom o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije iz 2000. godine liberalizovano je oko 95 odsto izvoza, ali efekti nisu bili zadovoljavajući, pa je zbog toga doneta odluka o proširenju liste proizvoda koji će biti oslobođeni carine.

Međutim, izvan režima slobodne trgovine ostali su cigarete, šećer, meso, televizori, monitori, kao i automobili, što je posebno pogodilo kragujevačku „Zastavu”, odakle se već mesecima nadaju da će bez carine moći da prodaju „punta” na ruskom tržištu. Ipak, očekuje se da će već u septembru carine za ove proizvode biti umanjene.

Podsećanja radi, robna razmena između Srbije i Rusije prošle godine je bila oko četiri milijardi dolara, što je za 44 odsto više nego 2007. godine. Problem je, međutim, što naša zemlja ima ogroman deficit sa Ruskom Federacijom, zato što iz Rusije uvozimo energente. Zbog toga Rusija i dalje ostaje prvi spoljnotrgovinski partner Srbije u uvozu sa učešćem od 15,3 odsto, a tek peti u izvozu sa učešćem od 5,11 odsto.

N. Miković

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.