Prodaja kola veća za 40 %!

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja kola veća za 40 %!

U prva četiri meseca 2010. prodaja novih vozila mnogo veća nego u istom periodu prošle godine, najviše se prodaju „punto", „škoda" i „dačija"
Prodaja automobila u Srbiji u prva četiri meseca 2010. povećana je za čak 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci zvaničnih distributera. Prodavci tvrde da je tome najviše doprineo kragujevački >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<punto", koji se pod povoljnim uslovima na našem tržištu pojavio prošlog maja. Zanimljivo je da uprkos ekonomskoj krizi kupci automobile najčešće plaćaju kešom.

Generalni direktor „Delte automoto" Rajko Mandić kaže da je na domaćem tržištu u 2010. godini zabeležen rast prodaje automobila, kako uvoznih tako i domaće proizvodnje.
- Prodato je oko 40 odsto vozila više u odnosu na isti period 2009. godine. Ovakav rezultat prodaje postignut je zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije za kupovinu kragujevačkog „punta" - kaže za Press Mandić.
Prema njegovim rečima, zabeležen je i značajan rast interesovanja za „BMW" i „mini" vozila, koja uvozi „Delta automoto".
- Takođe, dobre prodajne rezultate očekujemo i sa „Hondinim" programom, budući da je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja odobrilo subvencije za kupovinu hibridnih automobila - ističe Mandić.
Generalni direktor kompanije „Reno Nisan Srbija" Milan Belin kaže da je prodaja „dačije" porasla, dok je u blagom padu prodaja „renoa".
- U prva četiri meseca ove godine prodali smo 1.188 „dačija", a u istom periodu prošle godine 889 kola. Početkom 2009. prodato je 590 „renoa", dok je ove godine ta cifra nešto manja - 569 kola. Odlično se prodaje „dačija sandero", koju su kupci prepoznali kao dopadljiv auto sa dobrom cenom. Dobroj prodaji doprinose i povoljne cene, a smanjena je i carina sa 10 na 7,5 odsto za vozila iz EU. I banke su zaslužne za to, jer su ponudile povoljnije kredite - ističe za Press Belin.
Kupovina za keš
On kaže da građani kola najčešće kupuju kešom i navodi da su u prva četiri meseca 2010. u Srbiji prodata ukupno 14.023 automobila, dok je prošle godine taj broj bio 10.660. U 2009. godini kod nas je na tržištu prodato ukupno 45.500 vozila.
Slobodan Spasojević, direktor prodaje u „Auto Čačku", koji je generalni uvoznik „škode", ističe da su oni u prvih pet meseci ove godine prodali 1.250 automobila, a u istom periodu 2009. - 950 vozila.
- Zabeležili smo prilično dobar rezultat, prodaja nam je porasla za 30 odsto. Vozila su prilično jeftina, a labaviji su i uslovi koje nude lizing kuće. Takođe, interesovanje kompanija koje žele da nabave vozila poraslo je u ovoj godini - naglašava za Press Spasojević.

Jagma za „puntom"
Kada je o „puntu" reč, od početka godine se u proseku prodavalo oko 1.200 ovih vozila mesečno, plus oko 700 automobila za izvoz.
- Prošle godine kupljeno je 18.000 „punta". Najviše se prodaje „punto klasik", čija je početna cena 6.999 evra, po sistemu „staro za novo" - kažu za Press u „Fijat automobilima Srbija".
I „opel" se bolje prodaje, pa je ubeležio rast za 13 procenata.
- Većina sajamskih akcija aktuelna je i dalje. Od početka godine prodato je 866 vozila - tvrdi PR „Opela" Irena Gvozdenović.
Ona ocenjuje da je na domaćem tržištu uočljiv porast prodaje jeftinijih automobila čija je cena oko 10.000 evra.
Pogledaj vesti o: Skoda

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.