Požar u „Zastavi“, „punto“ na leru

Izvor: Politika, 14.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u „Zastavi“, „punto“ na leru

Uništen deo montažnih linija, ugrožen proizvodni proces. – Prve indicije govore da je uzrok požara ljudski faktor. – Katastrofa izbegnuta zahvaljujući brzoj intervenciji kragujevačkih vatrogasaca

Kragujevac – U pogonu montaže „Zastave" juče posle deset sati izbio je veliki požar, u kome je u potpunosti uništen deo transportne linije za sklapanje „punta". Proces proizvodnje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doveden u pitanje i, prema prvim procenama, trebaće bar oko mesec dana da se sanira šteta. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo, a radnici koji su se zatekli u fabrici ostali su nepovređeni.

Veliki deo krova pogona u kome je izbio požar obrušio se, a katastrofa je izbegnuta zahvaljujući brzoj intervenciji kragujevačkih vatrogasaca. Pripadnici vatrogasnog bataljona sprečili su širenje vatrene stihije na pogon lakirnice i obližnje magacine za smeštaj karoserijskih delova.

Uzrok požara je, za sada, nepoznat, a prema rečima istražnog sudije Okružnog sud u Kragujevcu Suzane Grujović, vatra je buknula u delu fabrike u kome su radnici smederevske „Goše" izvodili radove na sanaciji transportnog mehanizma za pokretanje školjki.

– Dala sam nalog da se protivpožarno odeljenje MUP-a Srbije izjasni o ovom događaju. Ono što za sada znamo jeste da je mesto izbijanja požara deo fabrike u kome je radove izvodila „Goša" iz Smedereva. Uviđaj je u toku, ali je najvažnije da nema žrtava i povređenih – izjavila je Grujovićka.

Prema rečima ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, koji je juče posetio „Zastavu", postoje indicije da je u pitanju ljudski faktor.

– U požaru je oštećen bitan deo montažne linije, odnosno transportni mehanizam za prenos školjki automobila. Ipak, očekujem da sve može da se popravi za dve-tri nedelje. Prve indicije govore da je uzrok požara ljudski faktor – naveo je ministar Dinkić.

Dinkić je naglasio i da su radovi koji su se izvodili u „Zastavi" osigurani, te da će šteta najverovatnije biti tako nadoknađena. On je naveo i da je menadžment „Fijata" spreman da pomogne da se saniraju velika oštećenja, kao bi se proizvodnja „punta" što pre vratila u normalu.

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, izjavio je da je rano za procenu štete, te da će ona moći da se utvrdi tek pošto se završi uviđaj, koji je započet odmah pošto je vatra ugašena.

– Za sada znamo da je uništeno oko 200 kvadratnih metara krova u pogonu montaže, da je izgorelo devet školjki „punta" i da je oštećen veliki deo elektroinstalacija – naveo je Marić.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je najveća šteta u tome što je prekinuta proizvodnja „punta", ali da je u svemu što se desilo bilo i „srećnih elemenata".

– Šteta je znatna, pre svega zato što je obustavljena montaža „punta", ali mislim da ćemo sve moći brzo da saniramo. Dobro poznajem fabriku jer sam u njoj radio, pa ako je negde trebalo da izbije požar, onda je to upravo ovo mesto. Transportna linija je najmanje opasna i hvala vatrogascima koji su sprečili da se požar proširi na pogon lakirnice i magacine – rekao je Stevanović.

U gašenju požara učestvovao je gotovo ceo kragujevački vatrogasni bataljon. Komandir Nenad Milošević je rekao da je požar konačno ugašen u 11.45.

– Odmah posle dojave, u 10.50, na teren smo poslali 33 vatrogasca, sedam specijalnih i terenska vozila. Požar je lokalizovan u 11.20, a 25 minuta posle toga u potpunosti je ugašen. U toku je odimljavanje pogona, a najvažnije je da je sprečeno širenje stihije na druge pogone i magacinski prostor – objasnio je komandir Milošević.

Prema rečima Novice Đorđevića, radnika „Zastave bezbednost", koji je prvi primetio dim u pogonu montaže, vatra je buknula nešto posle deset sati. Ovaj radnik je, kako je rekao za naš list, prvo pokušao da interveniše zajedno sa kolegama, a potom je alarmirao vatrogasce.

– Požar je izbio oko deset sati, odmah posle doručka. Dim sam primetio iz susednog pogona. Pozvao sam kolege, ali hidranti za vodu su bili daleko i malo toga smo mogli da uradimo. Na sreću, vatrogasci su se brzo pojavili – ispričao je Đorđević.

Generalni direktor „Zastave" Zoran Radojević je rekao da je sada važno utvrditi da li postoje „skrivena oštećenja", kao i da „ovaj požar mora da bude pouka svima koji ubuduće budu izvodili radove na obnovi fabričkih linija".

– Dešavaju se ovakve stvari kada se obavljaju poslovi na sečenju i varenju, ali zato tu vrstu poslova moraju da obavljaju stručni ljudi. Ovaj požar svima mora da bude pouka i mislim da treba uvesti rigorozne mere kada se bira izvođač. Sreća je da se požar nije proširio – naglasio je Radojević.

Radnici „Zastave" koji su se zatekli u fabrici u vreme izbijanja požara kažu da je i ranije bilo incidenata, ali da je ovako nešto malo ko mogao da očekuje u trenutku kada su država i „Fijat" preuzeli odgovornost za modernizaciju proizvodnje. Prema rečima nekih od njih, u fabrici „još mnogo toga treba da se uhoda, pre nego što se sve dovede u red".

Brane Kartalović

[objavljeno: 15/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.