Počela proizvodnja dizel punta u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela proizvodnja dizel punta u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - U fabrici Fijat automobili Srbija u Kragujevcu danas je počela proizvodnja automobila "punto klasik multi džet" sa dizel motorom od 1.300 kubika, a ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić najavio je da će početkom septembra početi i montaža "punta" na gas.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić rekao je prilikom obilaska fabrike da će se od septembra u kragujevačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fabrici proizvoditi 200 vozila "punto" dnevno, što znači da će godisnja proizvodnja biti 50.000 automobila.

Dinkić je rekao da se na jesen očekuje nova investicija Fijata za proizvodnju potpuno novog modela, čija će probna proizvodnja početi krajem 2010. godine, a proizvodnja u punom kapacitetu krajem 2011. godine.

Ugovori

Prema njegovim rečima, Fijat će u naredna dva meseca doneti odluku koji će se novi model proizvoditi u Kragujevcu, a u tom periodu biće sačinjen i aneks ugovora.

"Dizelaš" za deset i po hiljada evra

Cena punta sa dizel motorom je 10.499 evra, a uz popust od 1.000 evra u zameni staro za novo je 9.499 evra. Može se kupiti na kredit uz fiksnu kamtnu stopu 4,5 odsto sa rokom otplate do sedam godina i bez učešća. Mesečna rata za punto za dizel motorom i klimom po ceni od 10.499 evra sa rokom otplate od sedam godina, bez popusta iznosi 146 evra, a sa popustom 132 evra.

Dinkić je najavio da posle toga počinje kompletna rekonstrukcija fabrike, ali i čitavog kompleksa i kreće priprema proizvodnje, a ukupna Fijatova investicija u 2009. i 2010. godini u kragujevačku fabriku biće 700 miliona evra.

Prema Dinkićevim rečima postoje dve opcije za proizvodnju novog modela.

On je objasnio da ako se Fijat odluči za model B klase, onda će se proizvoditi 140.000 vozila godišnje, a ako to bude vozilo A klase radiće se 250.000 takvih vozila i izrazio očekivanje da će se italijanski proizvođač odlučiti za model A klase.

Povećana produktivnost

Ministar ekonomije je rekao da je ponosan onim što su postigli radnici u Kragujevcu u saradnji sa stručnjacima iz Italije, jer je tri puta je povećana produktivnost, sa 40 na 120 automobila dnevno.

Dinkić je kazao da će radnici za osam meseci ove godine proizvesti i dvostruko više automobila nego cele prošle godine i dodao su svojim radom u protekla tri meseca "zaradili" 350 miliona dinara.

"Zbog toga smo odlučili da nagradimo oko 1.000 proizvodnih radnika bonusom od oko 30.000 dinara, što se dešava prvi put u Srbiji", kazao je Dinkić i dodao da će bonus biti isplaćen u tri tranše, prva trećina zarade odmah, druga u septembru i treća do Nove godine.

Prema rečima Dinkića, zbog velikog interesovanja za punto razmatra se povećanje broj vozila iz kontigenta staro za novo za još 5.000.

Modernizovane proizvodne linije u pogonima Karoserija, Lakirnica i Montaža obišli su i ministarka za NIP Verica Kalanović, direktor Fijata za međunarodno poslovanje Silverio Bonfiljoli, direktor Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis, ambasador Italije u Beogradu i čelnici grada Kragujevca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.