Dve sedmice bez montaže punta

Izvor: B92, 07.Avg.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve sedmice bez montaže "punta"

Kragujevac -- U pogodima kragujevačke fabrike automobila od 10. avgusta dve sedmice neće se sklapati "punto" zato što radnici idu na kolektivni godišnji odmor.

Generalni direktor Zastave Zoran Radojević naglašava da će za to vreme u fabrici raditi jedino radnici na remontu opreme, što je i redovan i neophodan proces u proizvodnji automobila.

"U zavisnosti od procesa remonta i od toga šta će stići iz Fijata od nove opreme, u septembru bi trebalo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako je i ranije najavljeno, da se montira 200 punta dnevno, što je 80 više nego danas", rekao je Radojević. Povodom najava da će se u Zastavi pored "punta" montirati i "topolino", Radojević je rekao "da nema informaciju o tome".

Specijalni savetnik ministra ekonomije zadužen za Zastavu Aleksandar Ljubić kaže da "Fijat nikada nije govorio o modelu, već samo da je reč o automobilu A ili B klase koji treba, pored 'punta' da se proizvodi u Kragujevcu". On je dodao i "da Fijat za sada radi isključivo na tome da u Kragujevcu dostigne godišnju proizvodnju od 50 hiljada vozila".

''Topolino'' iz Kragujevca?

Italijanski Fijat i država Srbija su u septembru prošle godine potpisali strateški ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku Zastavu, kada je i najavljena proizvodnja potpuno novog modela A, a potom i B klase, ali nisu precizirani rokovi. Četiri meseca kasnije Fijat je sa Zastavom potpisao ugovor o počektu montaže "punta", koja je počela aprila ove godine. Do danas je montirano više od sedam hiljada vozila.

Inače, Novosti pišu da će italijanski stručnjaci poslovodstvu Fijata predložiti da se u Kragujevcu prvo proizvodi „topolino", mali gradski automobil čiji bi broj bio 240 hiljada godišnje, a da potom krene proizvodnja i B modela, što je i bio plan pre svetske ekonomske krize.

„Stručnjaci Fijata dostavili su nadležnima u Srbiji prve projekte, koji ukazuju da će sa ovom italijanskom fabrikom u centar Šumadije stići i 15 velikih pratećih preduzeća iz ove zemlje", navode dalje Novosti.

U projektu su ucrtani pogoni 15 fabrika italijanske prateće industrije, koji će se graditi u ovoj industrijskoj zoni. Taj posao „nosi" oko 240 miliona evra. Pored toga, stigao je i precizan plan za proizvodnju „punta", koji predviđa proizvodnju i do 50 hiljada godišnje ovog modela u Kragujevcu.

Biznis plan o proizvodnji novog modela, najverovatnije A klase (240 hiljada godišnje), i dinamika isplate 200 miliona evra osnivačkog uloga do kraja godine, biće poznati krajem septembra.

Novosti navode da postoje dve verzije konačnog biznis plana za posao u našoj zemlji. Jedan predviđa proizvodnju automobila B modela u 140 hiljada primeraka godišnje i on bi krenuo sa realizacijom posle zimskog odmora 2011. godine, a drugi predviđa proizvodnju 240 hiljada automobila godišnje, čija bi proizvodnja krenula krajem sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.