Dinkić: Proizvodnja Punta za izvoz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Proizvodnja "Punta" za izvoz

BEOGRAD - Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da bi proizvodnja novog Fijatovog automobila u kragujevačkoj zastavi trebalo da počne do kraja 2009. godine.

"Fijat razmišlja da prvi model gradskog automobila proizveden u Kragujevcu nosi znak zastave", kazao je on. Plan je da više od 95 proizovodnje iz Fijatove kragujevačke fabrike ide u izvoz.

Dinkić je rekao da je predviđeno da se carina na uvoz automobila u Srbiju prepolovi od 1. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2009. godine, jer se Fijat ne plaši konkurencije, dok bi od 2010. godine će ta carina bila potpuno ukinuta.

Podsećajući da će ugovor Srbije i Fijata o stratškom partnerstvu biti potpisan u prvoj polovini septembra, on je istakao da je taj dokumet u svim bitnim elemetnima dogovoren, ali da je još ostalo da se dogovore detalji oko obima ulaganja u infrastrukturu.

"Suštinski je bilo sve gotovo krajem jula i ugovor ima oko 200 stranica, zajedno sa aneksima", rekao je Dinkić, ističući da će s obzirom na vaznost ugovora na njegovo potpisivanje doći državni vrh Italije.

Obustava "Juga" u planu

Dinkić je ocenio da takvu investiciju Srbija još nije imala, jer će, kako je istakao, Italijani uložiti više od 800 miliona evra, dok će država Srbija u naredne tri do četiri godine investirati oko 300 miliona evra u infrastrukturu.

Kompletno će, kako je naveo, biti moderznizovana pruga od Kragujevca do Lapova, napraviće će se obilaznica oko Kragujevca, biće izgrađene i nove trafo stanice i gasna postrojenja.

Prema dogovoru o strateškom partnerstu sa Fijatom, predviđeno je i da se u Zastavi obustavi proizvodnja automobila tipa "jugo", kazao je ministar i dodao da postoji zakonska obaveza da se obezbedi sedmogodišnja zaliha rezervnih delova za te automobile.

Dinkić je rekao da će država za tu namenu obezbediti sredstva za nabavku repromaterijala.

Stiže i "Iveko"

Prema njegovim rečima, do kraja oktobra bi trebalo da bude okončana proizvodnja krupnih delova, nakon čega će krenuti demotaža starih proizvodnih linija i montiranje novih, s tim da će ostati samo linija za punto.

Dinkić je rekao da bi, uporedo sa završetkom pregovora sa Fijatom, u Srbiju trebalo da dođe i velika delegacija proizvođača kamiona kompanije Iveko, koji namerava da realizuje investiciju koja je "mnogo ozbiljnija" nego što je srpska strana očekivala.

Iveko bi, kako je istakao, trebalo da uposli više ljudi nego što trentno radi u Zastava kamionima, dodajući da je taj veliki svetski proizvođač kamiona tražio dodatnih 200 hektara zemljišta.

"To znači da verovatno razmatraju da lociraju proizvodnju kamiona u Srbiji", zaključio je Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.