Dinkić: Isporuka punta od 15. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Isporuka punta od 15. aprila

KRAGUJEVAC - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je najavio da će, u sredu 15. aprila, početi zamena starih automobila za novi kragujevački punto po ceni od 5.999 evra i popust od 1.000 evra.

On je naveo da će se sve formalnosti oko vraćanja starog vozila i preuzimanja novog završavati za jedan dan.

"Mi imamo obezbeđen novac za subvencionisanje popusta prilikom kupovine punta, a s druge strane imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrlo povoljne potrošačke kredite", rekao je Dinkić.

"Pored prodaje u Srbiji, punto će se izvoziti na tržišta Evropske unije, zemalja članice CEFTA, Afrike i Belorusije sa kojom smo skoro potpisali sporazum o bescarinskom izvozu za ovaj automobil. Pored toga, imaćemo ugovor o bescarinskom izvozu u Tursku, a o tome pregovaramo i sa Iranom", istakao je on.

Srbiji po svakom proizvedenom puntu ostaje 722 evra, naglasio je Dinkić, navodeći da će se većim uključivanjem domaćih prozvođača auto delova u proizvodnju Fiatovog automobila povećati i prihod.

"Trenutno, Srbiji po svakom automobilu ostaje 722 evra, ali planiramo da u drugoj polovini godine u njegovu proizvodnju uključimo više domaćih kompanija. Sada je u procesu lokalizacije 15 kompanija iz Srbije uključujući Fabriku akomulatora iz Sombora i Fabriku guma Trajal iz Kruševca, koji treba da zadovolje standarde Fiata i potpišu ugovore", rekao je Dinkić.

On je ocenio da je veoma važno što će kragujevačka fabrika u godini duboke krize automobilske industrije u svetu duplirati proizvodnju i zaposliti radnike i da sada na proizvodnji punta radi 500 ljudi, a povećanjem proizvodnje taj broj će se, do septembra, povećati na 1.000 ljudi koji će raditi u kompaniji Fiat automobili Srbija.

Dinkić je ocenio da odluka Rusije da ne dozvoli bescarinski uvoz kragujevačkih automobila neće uticati na realizaciju ugovora između Srbije i Fiata, navodeći da je dogovor sa Fiatom da prioritet bude izvoz na tržište Evropske unije.

"Tržište za automobile iz Kragujevca je vrlo široko. Naravno bilo bi bolje kada bi nam i Rusi omogućili bescarinski izvoz, ali bez obzira na to originalna investicija Fiata je planirana prevashodno za evropsko tržište", rekao je Dinkić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, posetio je danas kragujevačku fabriku automobila i obišao montažne linije za proizvodnju punta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.