Top 10: Najskuplji automobili 2015

Izvor: Autorepublika.rs, 10.Avg.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 10: Najskuplji automobili 2015

Deseto mesto na top listi najskupljih automobila koji su izašli ove godine u prodaju zauzma model prestišnog italijanskog proizvođača. Ferrari 458 Italia je “ulazni” model iz Ferrarija i počinje sa cenom od “svega” 239.000 USD. Kao i svi proizvodi ove kompanije i 458 Italia ima poduži spisak dodatne opreme pa može da vas košta znatno više od bazne verzije. Ukoliko ipak više volite kabriolete, verzija bez krova počinje sa cenom od 264.000 USD, a onda dolazi spisak dodatnih opcija.

McLaren 650S je već nekoliko decenija ekstremno uspešan u Formula 1 disiplini, ali je relativno svež takmičar na tržištu super-sportskih atuomobila. Impresivni 650S koji pokreće McLarenov sopstveni 3.8-litarski V8 agregat sa dva turbopunjača se nalazi na devetom mestu po ceni i za kupe kreće sa baznom cenom od 265.000 USD. Ukoliko ste više zainteresovani za Spider varijantu, moraćete da izdvojite 280.225 USD.

Rolls-Royce Ghost Series II je, ukoliko je to moguće uopšte reći, “ulazni” model za Rolce-Royce familiju vozila. Ovaj super ekskluzivni brend iz Velike Britanije je vođen BMW grupom, a Ghost je očigledan pokazatelj toga, jer ispod haube krije BMW-ov 6.6-litarski V12 motor. Što se cene tiče, ovaj model kreće nešto iznad 285.000 USD, a lista dodatne opreme je izuzetno dugačka.

Rolls-Royce je jedini koji na ovoj listi zauzima dva mesta za redom, a sedmo mesto je rezervisano za Wraith model. Wraith je kupe, što nije tipično za Rolls-Royce, ali možemo slobodno da kažemo da izgleda jako dobro, možda čak i pomalo sportski. Ipak, veliki je i težak, pa u praksi neće obarati rekorde po krivinama. Cena je viša od Ghosta i iznosi oko 295.000 USD u baznoj varijanti. I pored velike težine, koja uslovljava da Wraith ne bude agilan, na pravcu je reč o veoma brzom automobilu. To je moguće zahvaljujući ozbiljno snažnom BMW V12 agregatu sa 624 KS.

Nastavljamo i danas sa našom top listom najskupljih automobima koji su se pojavili ove godine. Na šestom mestu se nalazi neobični Ferrari FF Coupe. Neobičan je zbog toga što poseduje pogon na sva četiri točka i izgleda kao kupe-karavan, ako to ima nekog smisla. Ferrari FF je nešto najbliže SUV-u u izvedbi prestižnog italijanskog proizvođača. Iako je možda praktičniji od ostalih, ovo je i dalje punokrvni Ferrari. FF raspolaže sa 651 KS koju dobija iz masivnog 6.3-litarskog V12 agregata i ubrzava poput Enzo modela od 0-100 km/h za svega 3.5 sekundi. Cena mu počinje od 295.000 USD uz poduži spisak dodatne opreme.


Dolazimo i do jednog modela kompanije Bentley koji je bio deo Rolls-Royce korporacije. Ipak, Bentley je sada deo Volkswagen grupacije. Mulsanne je deo tradicionalističkog pristupa, tako da nema mnogo Volkswagenovog šmeka. Napravljen je u Engleskoj i još uvek koristi stari 6.75-litarski V8 agregat sa dva turbo-punjača koji je pogonio mnoge druge Bentley i Rolls-Royce automobile. Doduše, agregat je doživeo mnoga unapređenja kroz godine i sada je prilično moderan. Cena počinje od 303.700 USD, a ukoliko volite brzinu možete da kupite i skuplji Mulsanne Speed sa cenom koja počinje od 338.325 USD.

Na četvrtom mestu najskupljih automobila za 2015. godinu nailazimo na još jedan Ferrari. Ovog puta reč je o F12 Berlinetti, automobiliu koji je vrh ponude, da kažemo, “standardnih” modela. Ukoliko niste zapeli za specijalne edicije kao što je La Ferrari, F12 Berlinetta će apsolutno zadovoljiti svakog puristu. Reč je o automobilu sa pravim pedigreom, dva sedišta, 730 KS koje dobija iz V12 agregata i koji raspolaže sa 7-stepenim menjačem koji ima dual-clutch sistem. Zvuk iz izduva je perfektan, a maksimalna deklarisana brzina iznosi 338 km/h. Naravno, uz ove specifikacije ide i odgovarajuća cena od 320.000 USD za baznu verziju.

Legenda kaže da je Ferruccio Lamborghini postao proizvođač sportskih automobila nakon što je bio nezadovoljan kvalitetom i cenom Ferrarija. Danas je kompanija pod Audijevim krilom, što ga čini delom Volkswagen grupacije. Aventador je najnoviji supersportski model iz Lamborghinija. Raspolaže sa sjajnim V12 agregatom koji svoje korene vuče još od Miure iz 1966. godine. Aventador ima svo ludilo koje od njega očekujete. Vrišteći agregat od 700 KS, malu kabinu za dvoje i divlji dizajn kakav samo Lamborghini ume da napravi. Očekivano, cena je primerenih 397.500 USD.
3-4 ant 002 Vicešampion u disciplini “Najskuplji automobil za 2015. godinu” uzima Rolls-Royce Phantom. Reč je o modelu iz vrha ponude sa ogromnim spiskom dodatnih opcija koje mogu da učine cenu znatno većom od one koju Rolls-Royce traži za baznu verziju. Phantom nije samo jedan model, već cela paleta. Postoji kupe, sedan, kabriolet, a dostupna je čak i sedan verzija sa povećanim međuosovinskim razmakom. Pogon stiže od BMW-ovog V12 agregata, ali je modifikovan tako da bude super tih, jer ovde akcenat ne treba da bude na performansama. Cena počinje od 407.400 USD, ali može lako da se popne do 480.000 USD ili više.

Dolazimo i do naskupljeg automobila koji se pojavio na tržištu ove godine i reč je o pravom tehnološkom čudu koje dolazi pravo iz nemačke. Punokrvni Porsche 918 Spyder pogonjen je V8 agregatom zapremine od 4.6 litara koji proizvodi masivnih 608 KS, ali pored njega tu su još dva električna motora koja dodaju još 279 KS. Ovaj ultra skupi supersportski hibrid ima performanse koje ostavljaju bez daha.

Zanimljiva informacija je da samo na električnim motorima može da pređe simboličnih 20 kilometara. Stoga je jasno da su ti elektromotori tu samo radi još boljih performansi na stazi, a ne zbog bilo kakve uštede. Na kraju, treba napomenuti da su nemci zaustavili proizvodnju Porsche 918 Spydera, nakon što su napravili 918-ti primerak. Cena je visoka i dostiže cifre iznad 845.000 USD, ali su vrlo male šanse da ga kupite sada.


Pogledaj vesti o: Ferrari

Nastavak na Autorepublika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autorepublika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autorepublika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.