Sudari na startu i sjajni manevar u finišu – Hamilton pokorio i Moncu

Izvor: B92, 02.Sep.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudari na startu i sjajni manevar u finišu – Hamilton pokorio i Moncu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Italije, 14. trci ovogodišnjeg šampionata koja je vožena na legendarnoj Monci.

Hamilton, koji je startovao sa treće pozicije, prvo je iskoristio gužvu na početku, a onda pametnom taktikom i veštom vožnjom ostvario šesti trijumf ove sezone.

Upravo je u prvom krugu došlo do kontakta između dvojice rivala za titulu – Britančev bolid nije pretrpeo oštećenja, dok je Fetel pao na 18. poziciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Odličnom vožnjom uspeo je da se konsoliduje i veoma brzo vrati blizu vrha, dok su Valteri Botas i Kimi Raikonen bili ti koji su parirali Luisu. On je nešto kasnije otišao u boks, što će se ispostaviti kao dobro rešenje jer je imao kvalitetnije pneumatike, da bi pošto je Botas odradio dobar posao, ostala bitka sa Kimijem.

Neko vreme je aktuelni šampion Formule 1 vrebao priliku, a onda fantastičnim manevrom u 45. krugu došao do čelne pozicije.

Zahvaljujući boljem stanju guma odmah je pobegao prvom pratiocu i tada je trka bila rešena.

Raikonen je ostao na drugom mestu, dok se do trećeg probio Botas jer je Maks Ferstapen kažnjen sa pet sekundi. Na kraju je bio peti, između njih se ubacio Fetel, a prvih 10 kompletirali su Grožan, Okon, Peres, Sains i Strol. Međutim, Ferstapen je kažnjen sa pet sekundi i na kraju je pao na

Ovim trijumfom, ukupno 68. u karijeri, četvorostruki šampion približio se i petom slavlju jer ima čak 32 boda više od Fetela, a ostalo je još sedam trka do kraja.

Sledeća je na programu 16. septembra u Singapuru.

53. krug – Kraj! Hamilton je trijumfovao na velikoj nagradi Italije voženoj na Monci, ispred Kimija Raikonena i Maksa Ferstapena.

45. krug – Fantastičan manevar izveo je Luis Hamilton koji je strpljivo čekao svoju priliku. Ušao je sa unutrašnje strane i pretekao Raikonena, pa mu je zahvaljujući novijim gumam odmah pobegao.

43. krug – U međuvremenu, Ferstapen promašuje krivinu i izlazi sa staze.

42. krug – Velika borba nastavljena je za prvo mesto, ali za sada Kimi uspeva da održi pola sekunde prednosti. Za to vreme Botas je bio u naletu, vratio se na četvrtu poziciju, ali ga je greška koštala i Fetel ga je stigao.

36. krug – Konačno je i Botas otišao u boks na zamenu pneumatika, što znači da je sada otvorena borba za prvo mesto između Raikonena i Hamiltona. To u ovom trenutku više odgovara Britancu.

30. krug – Raikonen se našao u "sendviču" između dva Mercedesa. Botas, koji je na čelu, usporavao ga je, dok ga je otpozadi pritiskao Hamilton.

Novi problemi za Danijela Rikarda. Eksplodirao mu je motor i on neće moći da završi trku, baš kao ni prošle nedelje u Belgiji.

22. krug – Kimi je otišao u boks, sve je veoma brzo odrađeno, a na stazu se vratio na 4. mestu. Dosta je daleko od trećeplasiranog Botasa, a tek Hamiltona, ali njih dvojica još nisu otišli na promenu. Ferštapen je sve to iskoristio kako bi, barem za sada, ostao na drugoj poziciji. Biće zaniljivo kada Hamilton ode u boks.

Fernando Alonso drugu trku zaredom završava pre vremena zbog problema sa bolidom.

15. krug – Fantastični Fetel je već posle 15 krugova na desetoj poziciji. Bivši šampion F1 će na ovoj trci, i pored incidenta na startu, sigurno osvojiti bodove. Mali problemi za njega jer iz tima Ferarija misle da možda ima mali problem sa balansom. Što se tiče vodećih, Raikonen je i dalje na prvom mestu i "drži" Luisa na sekundi rastojanja.

10. krug – Fetel uspeva malo da se konsoliduje. Bolid je popravljen, i sada je došao do 14. pozicije i ne planira da stane, ali dokle će dogurati ne možemo znati. Hamilton je jako blizu vodećeg Kimija Raikonena, uglavnom na manje od sekunde zaostatak i pitanje je koliko će dugo Finac moći da izdrži napade vozača Mercedesa.

5. krug – Kimi Raikonen i Lusi Hamilton se nadigravaju. Prvo je Britanac obišao Finca, ali je ovaj odmah uzvratio i veoma lako povratio prvu poziciju. Fetel je trenutno na 18. mestu.

1. krug – Fetel u problemima već na samom startu. Došlo je do incidenta maltene po početku trke i sejfti kar je već na stazi. Došlo je do kontakta između vozača Ferarija i Luisa Hamiltona, celo jedno krilo mu je oštećeno i sada je na 18. poziciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.