Mahindra kupuje Pininfarinu

Izvor: Nacionalna klasa, 18.Dec.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mahindra kupuje Pininfarinu

Indijska kompanija Mahindra & Mahindra sklopila je dogovor sa Pininfarinom o preuzimanju italijanske firme za oko 45 miliona EUR. Italijanski dizajner automobila saopštio je da će sedište kompanije ostati u Italiji.

"Kompanija ostaje u Italiji, kao i sva radna snaga i uprava. DNK Pininfarine ostaje. Kompanija će i dalje biti italijanska. Stil i brend su povezani sa našom istorijom", izjavio je Paolo Pininfarina, direktor kompanije.

Ova italijanska firma poznata je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << po dizaniranju automobila za Ferrari, Maserati i Rolls Royce. Mahindra se bavi proizvodnjom više vrsta vozila, uključujući SUV modele i traktore. Indijska firma će preuzeti Pininfarinu preko svoje kompanije Tech Mahindra kupovinom svih akcija u posedu Pincara, holding kompanije porodice Pininfarina, po ceni od 1,1 EUR po akciji, za ukupno 25 miliona EUR.

Mahindra se obavezala da će u 2016. godini uložiti u Pininfarinu 20 miliona EUR i da će kreditorima garantovati za dodatnih 114,5 miliona EUR.

Kompanija će posle preuzimanja izaći na berzu u Milanu, a porodica Pininfarina zadržaće vlasnički udeo od 1,2%.Vrednost akcija opala je za 62% posle objavljivanja sporazuma sa indijskom kompanijom.

"Pininfarina će uvek biti globalni dizajner. Ovaj sporazum daje nam priliku da se razvijamo na onim azijskim tržištima čiji potencijal još nije iskorišten", rekao je Paolo Pininfarina.

Kompanija je bila neprofitabilna u 10 od prethodnih 11 godina i opterećena je dugovima. Firma je pre tri godine zatvorila odelenje koje je pravilo automobile za druge proizvođače.
Pogledaj vesti o: Ferrari,   Maserati,   Rolls Royce

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.