Ko je bio Enco Ferari? Život su mu obeležili skandali, a pogledajte kako je izgradio imperiju

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 21:52

Ko je bio Enco Ferari? Život su mu obeležili skandali, a pogledajte kako je izgradio imperiju

Enco Ferari je osnivač automobilske imperije Ferari, a zbog svog burnog života bio je i ljubimac tabloida.

Enco je rođen 18. februara 1898. u italijanskom gradu Modeni. Od rane mladosti bio je fasciniran automobilskim svetom i obožavao je brzinu i adrenalin koje je osećao tokom vožnje. Sa 19 godina pozvan je da služi u Prvom svetskom ratu u kojem je bio automehaničar i čuvar magaraca.

Nakon rata vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u Torino i zaposlio u Fijatu. Ubrzo je dobio otkaz pa se zakleo da će Fijat zažaliti zbog toga. Počeo je da se kreće u društvu ljudi uključenih u svet auto-moto trka pa se ubrzo zaposlio u Alfa Romeo. Nedugo nakon toga krenuo je sa trkama i relijima, na kojima je osvajao nagrade, ali želeo je da postane zastupnik u prodaji Alfa Romea.

U to vreme upoznao je i svoju prvu suprugu Lauru Domeniku Garelo, pripadnicu imućne torinske porodice, pa je u njoj video priliku za ostvarenje svojih poslovnih prilika. Iako se šuškalo da je ona prostitutka, par se venčao 1923. godine, a Enco je jednom rekao da mu uopšte nije bilo bitno šta Laura radi sve dok uz sebe ima ženu koja će mu pomoći u poslovnom uspehu.

Brak im je od početka bio problematičan, a kako se Domenika i Encova majka nisu dobro slagale, stvari su postale još gore kada je ona počela da živi sa njima. Enco se sve više posvetio poslu pa je uskoro projektovao prvu trkačku zver za Alfa Romeo - model P1, preteču Formule 1.

Nakon tragične pogibije Encovog prijatelja u tom modelu automobila, Enco je odlučio da preradi svoj trkački automobil pa je stvorio model P2, koji je postao najbrži automobil tog vremena. Fijat mu je ponudio mesto u svom timu, ali Enco je odbio svog bivšeg poslodavca.

Nakon jedne pobede dobio je amblem konja u propinjanju, koji je krasio avion najvećeg italijanskog letačkog asa u Prvom svetskom ratu Frančeska Baraćea. Amblem je skinut s Baraćeovog aviona, koji se misteriozno srušio u ratu, a kasnije je postao grb kompanije Ferari.

Enco Ferari vremenom je od vozača postao vođa tima kada je za Alfu Romeo osnovao odeljenje posvećeno auto-trkama, Skuderia Ferari (doslovno - konjušnica Ferrari).

Alfu je napustio 1937. i osnovao vlastitu kompaniju Auto Avio Costrucioni, koja je za vreme Drugog svetskog rata proizvodila delove za Musolinijevu fašističku vladu, a konstruisala je i prvi Ferarijev automobil Auto Avio Costrucioni 815.

Encovu fabriku bombardovali su saveznici za vreme rata. Sagradio je novu u gradiću Maranelu, nedaleko od Modene, i tako upoznao Linu Lardi, sa kojom se upustio u strastvenu aferu i dobio vanbračno dete, sina Pjera. Enco je imao dve porodice, svaku u jednom gradu, a Domenika i Lina nisu znale jedna za drugu.

Da bi se rešio povezanosti s fašističkom prošlosti, Enco je 1947. utemeljio novu kompaniju pod svojim imenom – Ferari, koja postoji i danas. Počeli su da proizvde automobile za svakodnevnu vožnju kako bi skupili novac za trkačke automobile. Njegovo poslovno carstvo je sve više raslo, kao i njegovo bogatstvo, a trkački automobili sa njegovim potpisom osvajali su trku za trkom, piše indeks.hr

I dok su mu na poslovnom planu cvetale ruže, u privatnom životu nije imao toliko sreće. Njegov stariji sin Alfredo, kojeg je dobio na početku braka s Dominikom, umro je u 24. godini, a Laura je saznala za njegovu drugu porodicu i aferu sa Linom. Privatni život mu postaje sve teži, ali skandali nikad nisu narušili njegov poslovni imidž.

Počeo je sve više vremena da provodi sa svojom drugom porodicom pa je ubrzo napustio Dominiku. Ipak, bračni par se nikad nije razveo, a više od 50 godina dug i tužan brak okončan je Domenikinom smrću 1978. godine.

Film posvećen Encu Ferariju, Majkla Mana, uskoro će se naći na velikim platnima širom regiona, a u glavnoj ulozi nalazi se Adam Drajver, uz još mnogo glumačkih veličina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.