Uz jedan uslov: Lizing kompanije bi mogle da ulože u domaću privredu milijardu evra godišnje

Izvor: B92, 28.Maj.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz jedan uslov: Lizing kompanije bi mogle da ulože u domaću privredu milijardu evra godišnje

Beograd -- Lizing industrija može godišnje da podrži investicije u domaću privredu vredne do jedne milijarde evra, ukoliko se prihvate inicijative privrede iz te oblasti.

Za postizanje tog cilja potrebno je realizovati predložene inicijative privrede koja se bavi tom delatnošću.

To je rekla Teodora Milenković, generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALKS), tokom predstavljanja Strategije razvoja privrede putem lizinga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predloženo je da lizing kompanije istovremeno sa pružanjem finansijskog lizinga - finansiranja kupovine vozila i mašina, mogu kao i u Evropi, da obavljaju i poslove operativnog lizinga: zakup vozila i mašina na određeno vreme.

To se može realizovati usvajanjem izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizing, dodala je Milenkovićeva.

Kompanije koje se bave lizingom predložile su u Strategiji i da lizing učestvuje u subvencijama predpristupnih IPARD fondova EU, da se omogući finansiranje softvera putem lizinga i uvede flit (fleet) upravljanje voznim parkom, odnosno dozvoli da korisnik automobila prenese brigu o njemu na profesionalce.

Lizing kompanije u Srbiji su prošle godine sklopile ugovore u vrednosti 503 miliona evra, od čega je u sektoru putničkih vozila vrednost ugovora iznosila 226 miliona, za komercijalna, teretna i ostala vozila 17,3 miliona, za mašine i opremu 101 milion i za nekretnine tri miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.