Prekid u proizvodnji fijata 500L

Izvor: B92, 13.Maj.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid u proizvodnji fijata 500L

Beograd -- Fijat saopštio da je prekinuta proizvodnja u dve fabrike u Evropi od kojih je jedna u Srbiji, zato što nisu primili komponente od dobavljača.

Agenciji Beta je u pres službi Fijata u Torinu rečeno da će proizvodnja biti nastavljena večeras, sa početkom treće smene.

Kako piše Market voč (izdanje Volstrit džornala) Fijat je saopštio da to što nisu primili komponente predstavlja "ozbiljan problem" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i izaziva "štetu" proizvođačima automobila u Italiji.

I Fijatova sestrinska firma Fijat industrijal, koja proizvodi kamione i traktore, takođe je objavila da se suspendovala proizvodnju u svojoj fabrici iz istog razloga.

Dobavljač koji pravi problema, kako piše Market voč, je Selmat grup koja se nalazi kod Torina u Italiji.

I Fijat i Fijat industrijal su morali da zaustavljaju ili stopiraju proizvodnju i ranije ove godine kada je takođe dolazilo do kašnjenja sa isporukom kompnenti Selmat grupe. To je privatna kompanija koja proizvodi plastične dolove za unutrašnjost vozila kao i panele na vratima.

Fijat je tako saopštio da je stopirao proizvodnju u fabrici u Srbiji gde se proizvodi novi 500L koji se prodaje i na američkom tržištu.

Iz kompanije Fijat automobili Srbija (FAS) saopšteno je da "ovakva situacija prouzrokuje izuzetno značajnu štetu kompaniji Fijat, kao i drugim kompanijama dobavljačima, koje uspevaju da poštuju svoje zadate rokove".

U ovoj kompaniji ističu da je poslednjih nedelja više Fijatovih fabrika bilo primorano da obustavi proizvodnju zbog neispunjavanja obaveza Selmata, kao i da su ostale fabrike u Evropi pod rizikom od zaustavljanja aktivnosti u narednom periodu, što može imati negativne posledice po više hiljada radnika.

"Ova ozbiljna situacija jasno daje povoda za zabrinutost za budućnost odnosa između Fijata i dobavljača, i neizbežnim posledicima po radnike", dodaje se u saopštenju.

Isto se desilo i u fabrici blizu Torina, gde luksuzni sportski brend Maserati proizvodi novu verziju Quattroporte sedana.

Fijat industrijal je saopštio da je zaustavljena proizvodnja i u madridskoj fabrici Iveko kamioni.

Zbog svega toga Fijatove akcije su pale na Milanskoj bezri za 0,4 odsto na 4,83 evra, dok su akcije Fijat industrijal pale 0,9 odsto na 8,8 evra.

Kako piše Market voč, zvaničnici Selmat grupe nisu bili dostupni za komentar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prekid u proizvodnji Fiata 500L (dopunjeno)

Izvor: AutoBlog, 13.Maj.2013

Fijat saopštio da je prekinuta proizvodnja u dve fabrike u Evropi od kojih je jedna u Srbiji, zato što nisu primili komponente od dobavljača. Kako piše Market voč (izdanje Volstrit džornala) Fijat je saopštio da to što nisu primili komponente predstavlja "ozbiljan problem" i izaziva "štetu"...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.