Nafta u svetu sve jeftinija, benzin kod nas sve skuplji

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta u svetu sve jeftinija, benzin kod nas sve skuplji

Gorivo u Srbiji neće pojeftiniti, iako je cena sirove nafte u poslednjih mesec dana pala za 7,5 odsto, tvrde u srpskim naftnim udruženjima i kompanijama. Pre mesec dana nafta "brent" koštala je 115,80, a u ponedeljak 107,90 dolara za barel. Ipak, cene na našim pumpama i dalje su iste, a u regionu je gorivo skuplje jedino u Grčkoj i Mađarskoj.

S druge strane, na primer, evropremijum u BiH košta čak 15 dinara manje nego u Srbiji, dok je evrodizel u Makedoniji jeftiniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čak 25 dinara.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije tvrde da bi do pojeftinjenja moglo da dođe tek ako se cene nafte u svetu stabiliziju na duži rok. U Udruženju vlasnika privatnih benzinskih stanica navode da bi uvozni derivati mogli da budu jeftiniji, ali tvrde da to ne dozvoljavaju velike naftne kompanije.

- Onima koji su ranije pravili najveće gubitke sada se najviše isplati da drže previsoke cene na uvoznim derivatima da bi moglo da se prodaje lošije gorivo koje je jeftinije - kaže Milan Rakić, predsednik ovog udruženja.

Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije objašnjava da manji naftaši sada čekaju šta će NIS uraditi.

- Svi se i dalje snabdevaju benzinom BMB 95 i dizelom D2 od NIS-a, tako da se čeka šta će oni da urade. Mi moramo cenovno da pratimo NIS kao našu najveću konkurenciju, pa ako oni budu spuštali cene, onda ćemo i mi - smatra Tatić.

U NIS-u su naglasili da će se ponašati tržišno.

- Prilikom formiranja cena na našim benzinskim stanicama, NIS primenjuje tržišni princip, kako bismo bili konkurentni na tržištu. U skladu sa tim NIS na svojim benzinskim stanicama sprovodi akciju "Srećni sat", u okviru koje dajemo popust od tri odsto na sve vrste goriva - kažu u kompaniji.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.