Zaboravljeni rumunski terenac, preteča današnjeg Dustera FOTO

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 14:39

Zaboravljeni rumunski terenac, preteča današnjeg Dustera FOTO

Po nekoj logici, novi Duster bi bio model četvrte a ne treće generacije, kako se zvanično vodi.

Dacia je nedavno predstavila treću generaciju uspešnog Dustera. Ali da li je zaista treći? Vratimo se malo u istoriju, jer je priča malo složenija. Naime, u jednom trenutku na jednom mestu, SUV se zvao Dacia Duster, mnogo pre nego što je Dacia 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine lansirala novi Daster.

Prva verzija rumunskog SUV-a pojavila se već osamdesetih godina prošlog veka. Ali u početku taj automobil nije bio Dacia, već ga je potpisao drugi rumunski proizvođač - ARO, piše Revijahak.

Ideja je bila da se konstruiše model koji bi konkurisao Ladi Nivi, predstavljenoj 1977. godine. Za tehnologiju je bila zadužena Dacia, a ARO je 1980. lansirao prvi model sa skromnim motorom od samo 62 KS.

Pogonsku jedinicu je proizvela Dacia, po licenci Renaulta. Bio je to 1.4-litarski benzinski motor. Automobil je dobio ime ARO 10.

Sada se sigurno pitate kakve veze imaju ARO 10 i Dacia Duster?! Veže ih samo tanka istorijska linija.

Naime, veći kontingent terenaca ARO 10 uvezen je u Veliku Britaniju i lokalni uvoznik je odlučio da mu promeni ime, odnosno modernizuje ga.

Ime ARO je zamenila "Dacia", a broj 10 efektnim imenom – Duster. Taj prvi Duster prodvan je u Velikoj Britaniji osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka.

Po toj logici, novi Duster bi bio model četvrte generacije.

Na drugim, manje zahtevnim tržištima, ARO 10, koji se zvao i Dacia 10 ili ACM Enduro 4×4, ostao je u prodaji sve do 2003. godine.

Motori su se menjali, dolazili su dizelaši, a na različitim tržištima uvedena su nova imena ARO Portaro, Caro ili Hisparo.

Bio je dostupan u nekoliko karoserijskih stilova, sa 3 vrata, 5 vrata, sa zadnjom tendom, tvrdim krovom ili kao pikap sa jednostrukom i dvostrukom kabinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.